Ca să rezolve o parte din deficitul de pensii care crește din ce în ce mai mult, guvernul PNL/USR discută, printre alte soluții, și creșterea vârstei de pensionare.

Dacă speranța de viață crește cu 5 ani, poate să crească și vârsta de pensionare, care acum este la 65 de ani la bărbați și 63 de ani la femei. Asta dacă nu ai avut norocul să lucrezi în sectoarele speciale – justiție sau poliție, acolo unde ieși la pensie la 45-50 de ani.

Discuția legată de creșterea vârstei de pensionare a sârnit un val de indignare. După ce că muncești în România, în stresul cotinuu de aici, să mai crească și vârsta de pensionare? Este revoltător. Nu se poate.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Și asta este o problemă, dar cred că peste 10-15 ani, când cea mai numeroasă generație a României, cea a decrețeilor, va ajunge la pensie, mulți dintre aceștia, cei care au avut șansa să fie corporatiști, vor cere singuri să nu iasă la pensie și să muncească în continuare.

Motivul este legat de diferența dintre veniturile și avantajele din corporație și pensia de la stat care va fi primită. La un salariu de 2.000 de euro net, în cel mai bun caz, pensia va fi de 800 de euro pe lună. Este de trei ori peste pensia medie, dar este prea puțin pentru un corporatist care este obișnuit cu un anumit venit care îi permite să iasă la restaurant, să se ducă în city-break-uri, să schimbe hainele în fiecare sezon, să meargă la sală, să beneficieze de abonamente la clinici private. Mulți corporatiști care vor ajunge la pensie se vor gândi de zece ori dacă își pot permite să rămână doar cu 800 de euro și să renunțe la celelate beneficii. Pe cont propriu analizele costă cât două pensii, iar schimbarea dinților poate să coste cât 10 pensii. Astfel, nu mai rămân bani pentru city-break-uri, pentru ieșiri la restaurant sau pentru cadouri pentru copii și nepoți. În aceste condiții, mulți decreței corporatiști vor dori să lucreze în continuare, mai ales că nu au avut un job greu, de mină sau de fabrică și mai au energie,  putere și sănătate. Problema este să vedem dacă se vor mai găsi locuri de muncă pentru ei când vor ajunge la pensie.