Nimănui nu îi plac cifrele, mai ales când nu ies la socoteală.

Spre exemplu, ministrul Finanțelor recunoaște că bugetul de stat are un minus de încasări de 9 miliarde de lei după primul trimestru față de cât și-a prognozat să încaseze. Dacă ne uităm la execuția bugetară a statului, care susține 1,3 milioane de angajați și 5 milioane de pensionari, vedem încasări de 158 miliarde lei, după primele patru luni din acest an, și cheltuieili de 185 miliarde lei, adică un deficit de 27 miliarde lei.

Dacă ne uităm pe structura veniturilor, încasările din TVA au fost de 32 miliarde lei, încasările din  impozitul pe salarii de 13 miliarde lei, iar contribuțiile de asigurări sociale, respectiv impozitul de 25% din salariul brut, au fost de 50 miliarde lei. Bineînțeles că mai sunt și alte încasări, începând de la impozitul pe profit, care a fost de 6 miliarde lei, până la sumele primite de la Uniunea Europeană, de 12 miliarde lei.
Dacă trecem pe partea de plăți, cheltuielile cu salariile celor plătiți din buget au fost de 41 miliarde lei, cheltuielile cu pensiile au fost de 66 miliarde lei, iar cheltuielile cu dobânzile pe care le plătim la datoria publică au fost de 12 miliarde lei. În total, aceste cheltuieli înseamnă 120 miliarde lei, ceea ce reprezintă 75% din totalul încasărilor bugetare.  Cu restul de 25% statul trebuie să se descurce.
Analiștii spun că avem un dezechilibru bugetar evident, în sensul că plățile pentru salariile bugetarilor, pentru pensii, cele pentru dobânzi sunt foarte ridicate, ajungând chiar la 80% din încasările totale ale bugetului.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

De la PNRR am încasat numai 477 milioane lei, o sumă infimă raportată la programul PNRR de 29 miliarde euro. Guvernul Ciucă, format din PSD și PNL, nu prea s-a grăbit să cheltuie banii din PNRR, chiar dacă jumătate dintre ei sunt gratis. Mai bine să ne împrumutăm cu dobânzi de peste 7% pe an.
Situația bugetului este destul de tensionată pentru că Guvernul, indiferent cine este prim-ministru și ce partide sunt la putere, nu prea se poate mișca să susțină creșterile de salarii din Educație, creșterea investițiilor, creșterea sumelor investite în economie.