Dacă cineva că vorbește despre criză, înseamnă că nu a citit programele de guvernare ale primelor trei partide: PNL, PSD și USR/PLUS.

Aceste partide vă promit 4 ani de creștere, și nu oricum, cea mai mare creștere din Europa, cu o medie de 6,4% pe an, conform PNL.

PSD dă mai puțin, numai 4,4% pe an.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

Alianța USR/PLUS încă nu dă nimic, cine știe, poate nu vrea să intre la guvernare.

Dacă discutăm despre salarii, PNL promite o creștere de 50% a câștigului mediu, astfel încât să ajungem la 1.000 de euro în 2020. Acum salariul mediu este de 700 de euro. Despre creșterea salariului minim pe economie, mai vorbim.

PSD, un partid mai generos când este vorba de salarii, promite o creștere de 57% a salariului minim în patru ani, ceea ce înseamnă că în 2024 câștigul minim pe economie va depăși 2.000 de lei. La nivelul salariului mediu, PSD dă mai puțin, doar o creștere de 33%, până la 4.600 de lei, față de 3.500 de lei cât este acum.

Alianța USR/PLUS nu este atât de precisă, promițând doar mai multă flexibilitate în contractele de muncă. Doar la nivelul salariului minim vrea să pună taxe 0, ceea ce ar însemna o creștere de 10%.

Eu nu știu ce planuri au companiile private peste 4 ani, dar știu că acum fac mari eforturi să plătească salariile actuale și să nu le taie.

Pe hârtie totul este un rai economic, dar în realitate companiile se confruntă cu scăderea activității economice, cu reducerea încasărilor, și mai ales se trebuie să facă față recuperării banilor de la clienți.

Toate partidele jură că nu vor crește taxele și impozitele, că nu vor îngheța salariile la buget și că nici nu se pune problema ca din cei 1,24 milioane de angajați de la stat să fie dat cineva afară.

Dar toate aceste lucruri înseamnă o factură care ajunge la 100 de miliarde de lei pe an, adică 20 de miliarde de euro, cât înseamnă acum deficitul bugetar.

Iar această factură trebuie plătită la un moment dat. De voi, de noi.

Până atunci, să visăm la creșterile salariale promise de cele trei partide care vă cer votul.