Știrea începutului de an, cel puțin în Europa, este că economia europeană nu va intra în recesiune în primul trimestru din acest an. Activitatea economică și-a revenit destul de bine, peste așteptările analiștilor.

Conform ultimelor sondaje, activitatea din producție și servicii a crescut din nou în ianuarie, pentru a treia lună consecutiv și a depășit minimul din iunie, atunci când toată lumea era cu nervii la pământ pentru că rușii au tăiat gazele, iar țările europene nu aveau cu ce să treacă iarna.

Germania, cea mai mare economie a Europei și cea care este cea mai afectată de războiul din Ucraina pentru că depindea de gazele rușilor, a rezistat neașteptat de bine.
De la o prognoză pentru o scădere economică de 0,4% în 2023, acum ultimele date pe care se bazează Berlinul indică o creștere economică de 0,2% în acest an. Chiar dacă inflația continuă să muște din puterea de cumpărare a consumatorilor, europenii rezistă destul de bine în această criză.
Deși dobânzile la euro vor mai crește, analiștii văd deja capătul tunelului și se pregătesc pentru perioada de scădere, ceea ce ar putea să intervină la finalul acestui an sau la începutul anului viitor.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Pentru că Germania este principalul partener comercial al nostru, industria noastră depinde foarte mult de comerțul nemților. Dacă producția crește în Germania, fabricile din România vor avea de lucru. Cu puțin noroc, cu această iarnă blândă, lucrările de infrastructură compensează scăderea consumului ceea ce în final va ține economia României pe plus. Dacă Europa își revine rapid, creșterea economică din România estimată la 2-3% pentru acest an, va fi chiar mai mare.