Marți, Banca Națională a majorat dobânda de referință de la 2,5% la 3%, iar rata Lombard – dobânda de la care băncile se împrumută la BNR, de la 3,5% la 4%.  În urmă cu un an, înainte să vină peste noi creșterea prețurilor la energie, a inflației și acum războiul din Ucraina, dobânda de referință la BNR era de 1,25%.
În următoarele luni ne vom lovi de o inflație de două cifre, ceea ce nu am mai avut de foarte mult timp, de aproape 20 de ani.

Prețurile la energie au fost plafonate, dar din spate vine creșterea prețurilor la alimente, ceea ce va susține creșterea inflației peste prognoză.

Anul acesta lupta cu inflația este pierdută pentru că nu are rost să te lupți cu prețurile la energie, la materii prime, prețurile la cereale, care depind de războiul din Ucraina.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

În aceste condiții, întrebarea este până la ce nivel va crește BNR dobânda. Analiștii băncilor, mai optimiști, cred căIsărescu va ajunge cu dobânda la 4-4,5%. Economiștii băncilor străine care acoperă regiunea, mai pesimiști, merg cu o dobândă de 5-5,5%. Dragoș Cabat, un analist independent, crede că BNR ar trebui să majoreze dobânda până la 7-8% dacă vrea să se lupte cu inflația.

Dar Banca Națională va sacrifica inflația din acest an și va majora dobânda mai puțin decât ar spune teoria de politică monetară. Asta pentru a nu presa și mai mult asupra economiei, care începe să devină tensionată.

Chiar dacă inflația crește și puterea de cumpărarea scade, companiile, dar și persoanele fizice, vor să ia în continuare credite, iar băncile să le dea. Până la urmă așa se susține creșterea economiei.

Nu știu până la ce nivel va majora BNR dobânda de referință, dar sigur va fi sub inflație. Acum mai importantă este creditarea, economia să funcționeze, iar businessurile să supraviețuiască.