Revenirea mai rapidă a economiei a adus în România și o creștere neașteptată a nevoii de noi oameni, de noi angajați. Dar de unde să ia firmele noi oameni când oferta nu este atât de bogată, când nu mai există cozi la ușa companiilor cu oameni care vor să se angajeze.

Piața muncii este extrem de tensionată. Presiunea pe creșterea salariilor a revenit la nivelul din 2019, chiar cu o forță mai mare. Nici bine nu am ieșit din criză că au reapărut fluctuațiile mari de personal, coșmarul companiilor. Deși au de lucru, deși au proiecte, sunt companii care nu mai găsesc oameni cu care să lucreze. Nici nu mai vorbim de competențe.

Pentru că au un brand internațional, pentru că au politici clare de HR, pentru că și-au ținut angajații în criză fără să le taie salariile sau să-i dea afară, multinaționalele reușesc să facă față mai bine tensiunilor de pe piața muncii.

Recomandări

VICTIMA RĂMÂNE ANONIMĂ
CE VEZI LA PARIS?
CEL MAI MARE BARAJ
CE FACI ÎN WEEKEND?
CONTROVERSE ÎN ARTĂ
CE FILME VEZI ÎN WEEKEND?

Problema este la companiile românești care mai toate au nevoie de oameni noi dar fac față cu greu mișcărilor de pe piața muncii.

Până când oferta de pe piața forței de muncă nu va crește, până când nu se va umple din nou bazinul, problema tuturor companiilor nu va fi de unde să facă rost de noi oameni ci cum să-și țină pe angajații pe care îi au. Aici se va da lupta și nu pe politicile de a atrage angajați din altă parte.

Ținerea unui angajat prin toate mijloacele costă mai puțin decât atragerea altuia nou.