Nu-i problema  mea că cei care lucrează în sectorul privat, în companiile private, au salarii mai mici. Patronii să vă plătească mai bine, să vă majoreze salariile!

Așa spun cei care lucrează la stat. Și au dreptate.

Dar salariile celor care lucrează la stat sunt plătite din taxele și impozitele, din businessul, din afacerile și din munca celor din sectorul privat, companii și angajați.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cei 4,6 milioane de angajați din sectorul privat susțin 1,2 milioane de angajați bugetari și 5 milioane de pensionari.

Un model total nesustenabil.

Conform unei analize făcute de Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffiesen Bank, salariile din administrația publică din România sunt cu 70% mai mari decât salariul mediu din economie. Este cel mai ridicat procent din UE. Locul doi este Cipru, cu 40%. Polonia are doar 20%, Franța 10%, iar Germania 8%.

În Bulgaria, salariul mediu este mai mare cu 10% decât salariul din administrația publică.

Pentru cei de la stat, majorarea salariilor ține de, de guvern, de sindicate, de pumnul în masă, de amenințările electorale.

Pentru cei din firmele private, salariile țin în primul rând de cât produce compania și mai ales de cât vinde, de piață, de concurență, de competitivitate și productivitate. Și poate în final, ține de patron.

La stat, nu se pune problema productivității, nu există indicatori de performanță, în continuare dosarul cu șină și coada la ghișeu sunt bazele administrației publice, dar și umilința la adresa celor care plătesc taxe și impozite, iar digitalizarea e bună doar când se fac achiziții de miliarde de euro pe an și mai puțin cand e vorba de implementare.

Pe lângă toate acestea, administrația publică a devenit o clică fanariotă, care mai degrabă poate să schimbe un guvern decât să fie spartă. Și care ne costă și vă costă.

Așa că firmele private, adică voi, trebuie mai întâi să muncească pentru stat ca să plătească taxele și impozitele, și salariile celor de la stat, iar cât rămâne înseamnă salariul vostru.