Nu știu câtă lume urmărește indicatorii legați de evoluția natalității în România.

Conform unei analize a Ziarului Financiar, pe baza datelor de la Statistică, în iunie 2022 numărul născuților vii a fost de 14.193, în scădere cu 33 față de luna mai, și cu 1.353 față de iunie anul trecut. Efectiv un dezastru. În nicio lună din acest an, numărul născuților vii nu a depășit 15.000. Să vedem cum va fi în septembrie, care este cea mai bună lună.

De ani de zile, avem lună de lună un spor demografic negativ, adică numărul morților este mai mare decât al celor născuți vii. Acum, am ajuns la 1,3.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

În acest ritm, conform Eurostat, vom ajunge la 15,5 milioane de locuitori în 2050, asta într-o variantă fericită. În varianta pesimistă, ajungem la 12 milioane. Aceasta este o statistică rece, bazată pe numere și pe extrapolarea situației actuale în viitor.

Problema este că cei care reprezintă statul, adică guvernul, președintele, miniștrii, șefii de instituții publice numiți politic, și care stau în politică de decenii, nu-și bat capul cu această problemă a natalității și nici nu prea vin cu soluții reale, astfel încât să încetinească ritmul de plecări din țară.

Dacă guvernul crede că doar prin majorarea cotei de muncitori străini aduși în țară rezolvă această problemă, se înșeală. Poate rezolvă pe moment o problemă economică, dar demografic nu rezolvă nimic, și nici nu rezolvă o problemă economică pe termen mediu și lung.

Coaliția PNL-PSD, susținută de președintele Iohannis, a înființat special un minister al Familiei pentru Gabriela Firea, dar pare că nu se întâmplă nimic în acest domeniu.

Exact ca în ministerul Reformei în anii ‘90.

Dacă pe cei care reprezintă statul, adică pe noi, nu-i interesează această problemă demografică, se pare că nici pe companii, pe antreprenorii români, nu-i interesează această problemă, pentru că altfel ar trebui să fie extrem de revoltați.

Ei sunt primii care vor pierde.

Pentru că în ani vor pierde clienți, vor pierde cumpărători, încasările se vor reduce, iar taxele vor crește, pentru că statul va trebui să acopere cheltuielile pentru cei care sunt la pensie.

Pentru că România va arăta un dezastru din punct de vedere demografic, nu va mai reprezenta interes pentru investitorii străini, iar afacerile vor scădea.

Și se vor întreba de ce.