Tot guvernul PNL-PSD, în frunte cu președintele Iohannis, își freacă mâinile de bucurie: când toate țările se plâng că economia lor scade, România va avea o creștere economică de 2,8%, cel puțin așa spune Comisia Națională de Prognoză, conform ultimului raport.

Dacă va fi așa, cele două partide vor intra anul viitor în alegeri pe cai mari, adică vor rămâne împreună la guvernare, o soluție politică care este acceptată aproape de toată lumea, și în primul rând de către mediul de business. Încă se mai discută cine va fi președintele României.

Tabloul macroeconomic, cel puțin cel de pe hârtie, arată bine: inflația scade la 8%, adică la jumătate față de anul trecut, cursul valutar leu/euro rămâne extrem de stabil, la 4,94 lei pentru un euro, numărul de salariați crește ușor, nu prea avem șomeri, iar câștigul salarial mediu net crește cu 12%, peste inflație.
Dar, in tot acest tablou macroeconomic există două mari probleme, pe care nimeni nu vrea să le rezolve. Deficitul comercial crește la 40 miliarde euro, repet 40 miliarde euro, din cauza creșterii importurilor la 142 miliarde euro, în condițiile în care exporturile sunt de numai 102 miliarde euro. Dacă anul trecut am marcat o gaură de 33 miliarde euro cu deficitul comercial, anul acesta venim cu 40 miliarde euro, adică cu 7 miliarde euro mai mult.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Problema este că nu există nicio preocupare, de undeva de sus, pentru această temă. De ani de zile România duce în spate deficite comerciale mari, cu importuri mari. Dacă importurile nu pot fi oprite administrativ, pentru că suntem într-o economie liberă, și așa trebuie să fim, problema creșterii exporturilor nu face obiectul discuțiilor celor de la putere. Dacă alte țări au planuri strategice de creștere a exporturilor, la noi nu există o politică de țară pentru exporturi, care reprezintă o problemă macroeconomică a României.

Acest deficit comercial din ce în ce mai mare se duce în deficitul de cont curent, adică în relația României cu economia lumii. În acest an vom avea un deficit de 27 miliarde euro, care trebuie acoperit.
Problema este că dacă aceste deficite nu vor fi rezolvate cel puțin parțial de către Guvern, de către BNR, la un moment dat le va rezolva piața. Nu știu dacă cei care sunt acum la putere își amintesc că România a intrat în criză în 2009 pentru că avea un deficit și comercial și de cont curent foarte mare, nesustenabil pentru capacitatea economiei de a-l acoperi.

Eu tot sper că nu vom ajunge în acea situație. Dar pentru asta cineva trebuie să facă ceva. Chiar dacă Ciolacu îl va înlocui pe Ciucă în fruntea Guvernului deficitele nu se rezolvă de la sine.