În ciuda previziunilor politice și economice negre din cauza războiului din Ucraina, anul 2023 nu a început rău, ci chiar bine aș putea spune.

Înflația dă semne de scădere peste tot în lume, economiile occidentale rezistă destul de bine numeroaselor crize, și nu par să intre în recesiune, iar companiile încearcă să-și mențină investițiile, dar și oamenii. Deși marile bănci centrale au majorat din nou dobânzile la începutul acestui an, mișcarea este mai mult de imagine, pentru a avea de unde să le scadă în a doua parte a anului, pentru a impulsiona revenirea economică. Același tablou macro este și la București.

Inflația pare că a intrat pe un trend de scădere, prețurile s-au mai calmat, magazinele încep să ofere reduceri, ROBOR-ul a scăzut la 7,1% de la 8,2% acum două luni, iar economia rezistă destul de bine reducerii consumului, afectat de scăderea puterii de cumpărare a românilor, având în vedere că salariile nu au ținut pasul cu creșterea inflației. La acest tablou macro mai adăugăm și veștile bune de pe piața muncii. Din ce în ce mai mulți români își caută job, și cei care nu au, dar și cei care vor să-și găsească un alt job pe un salariu mai mare.

Conform platformei de recrutare online BestJobs, în ianuarie, pe platformă, numărul de aplicări pentru un job sau pentru mai multe a crescut cu 34% față de ianuarie anul trecut, înregistrându-se un nou vârf pentru ultimii doi ani. Ofertele de job-uri disponibile scoase de companii au crescut cu 15% în aceeași perioadă.

Cei mai mulți care își caută un job se uită la pozițiile din vânzări, management, financiar și IT/Telecom. Bineînțeles că Bucureștiul este în fruntea căutărilor, dar din spate vine Timișul, Clujul și Brașovul. Joburile remote, în care lucrezi de acasă pentru o companie care are operațiuni într-un alt oraș, au crescut cu 40%.

Dacă în criza de acum un deceniu companiile nu știau cum să dea mai repede afară oameni, iar celor rămași să le taie salariile, acum toată lumea caută angajați pe salarii în creștere. Asta înseamnă că avem o criză bună

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA