Vine sau nu criza este o întrebare pe care o auzim tot timpul, mai ales în aceste vremuri. Toată lumea se raportează la criză, așa cum a fost criza din 2008, 2009, 2010. Nimeni nu știe când vine o criză, nimeni nu știe de unde va apărea o lebădă neagră. Cum arată ea, ce impact va avea, dar ce știm în acest moment este că România, în ansamblu macroeconomic și microeconomic, este mai bine pregătită față de cum a fost în 2008. Întâi de toate, nu mai avem expunere pe valută. În al 2-lea rând pe piață sunt bani.

Iar dacă este nevoie, Banca Națională poate printa lei fără niciun fel de problemă. Acum 15 ani, România, sistemul bancar și toată lumea era expusă pe valută, iar finanțatorii retrăgeau valuta din România față de 2008. Salariile s-au dublat sau triplat, dacă nu chiar au crescut de 4 ori.

Cursul valutar a rămas extrem de stabil, ceea ce a majorat substanțial puterea de cumpărare în euro. Românii au mai mulți bani la saltea, în depozite bancare, în investiții de toate felurile.

Recomandări

SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?
FILIPINE IA TYPHON
DĂRUIEȘTE O PARTE DIN TINE!
CRĂCIUNUL E DESPRE BUNĂTATE

Piața imobiliară nu s-a prăbușit, dimpotrivă, a crescut mărind și mai mult averea fiecărui proprietar de apartament, de casă, de teren. Sursele de venituri ale românilor s-au diversificat foarte mult dincolo de salarii. Nu râdeți, dar videochat-ul, pariurile, investițiile în criptomonede, investițiile bursiere în afară au adus foarte mulți bani în România. Când Ministerul Finanțelor a început să vândă titluri de stat dintr-o dată au apărut peste 40 de miliarde de lei. Adică 9 miliarde de euro de nicăieri. Acești bani nu au venit din retragerile din depozitele bancare, deci sunt bani fresh. Chiar și depozitele bancare au crescut, chiar dacă lumea a fost afectată de inflație în ultimii ani. Companiile de la cele mari la cele mici, mijlocii și micro au mai mulți bani în conturi decât în 2008. Bineînțeles că raportarea se face la medie, care este formată din companii care au mai mulți bani.

Guvernul, România are o problemă macroeconomică cu deficitul bugetar care este prea mare. Cu datoria publică care crește prea mult și prea reped și cu deficitul comercial. Să sperăm că această corecție nu va fi lebăda neagră, adică să ne aducă o criză.