Conform datelor Eurostat, românii care lucrează în străinătate anul trecut au trimis în țară, oficial, 3,4 miliarde euro, cel mai ridicat nivel din UE. Pe locul doi au fost spaniolii, cu 2,9 miliarde euro, iar pe trei sunt polonezii cu 2,8 miliarde euro.
După ce criza de acum un deceniu a determinat prăbușirea investițiilor străine directe, acum românii are lucrează afară, prin banii trimiși în țară, au devenit de fapt cei mai mari investitori în România.
Cu cei 3,4 miliarde euro oficial, plus miliardele de euro care nu trec prin sistemul financiar, dar care există , economia a crescut, la fel cum au crescut și businessurile de aici.
Dedeman, cea mai mare afacere antreprenorială românească, nu ar fi ajuns aici dacă nu ar fi fost și banii românilor care muncesc în străinătate și care atunci când sunt trimiși în țară sunt folosiți și în construcții.
Mai mult decât atât, aceste miliarde de euro sunt folosite la echilibrarea balanței de plăți și la susținerea cursului valutar leu/euro, care a beneficiat de o stabilitate remarcabilă în ultimul deceniu.
Bineînțeles că România, economia, au pierdut prin plecarea celor peste 4 milioane de români afară, la muncă sau de tot. Având în vedere declinul demografic, plecarea lor nu poate fi compensată.
Speranța este că o parte din cei care au plecat în străinătate revin sau vor reveni în țară pentru a-și deschide mici sau mari business-uri, care să contribuie la creșterea economică și poate la dezvoltarea României. Cu bani și mentalitate.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT