Vestea bună: salariul mediu real a intrat în teritoriu pozitiv după mai bine de un an, când a fost pe minus, adică atunci când explozia prețurilor a dus la creșterea inflației, care a fost mai mare decât creșterea salariului nominal.

Anul trecut, la o inflație de 16%, creșterea salarială pe medie a fost de 12%, ceea ce a însemnat o scădere a salariului în termeni reali cu 4%. Acum, conform ultimelor date statistice, în aprilie, salariul mediu a urcat la aproape 4.600 de lei, plus 15% față de aprilie 2022, iar inflația a fost de 11%, ceea ce înseamnă că în termeni reali salariul mediu net a crescut cu 5%. Deși s-a mai răcorit în anumite sectoare, piața muncii este în continuare tensionată, companiile fiind nevoite să majoreze salariile pentru a nu-și pierde oamenii.

Discuția nu mai este despre productivitate, despre faptul că ai sau nu bani, ci despre faptul că trebuie să ai cu cine să muncești. Așa că firmele au acoperit majorările salariale din marja lor de profit. Vestea proastă: odată ce salariile au intrat într-un teritoriu pozitiv, adică creșterea lor este mai mare decât inflația, companiile nu se vor mai arunca să majoreze salariile, pentru că a dispărut cel mai important argument, respectiv raportul dintre salarii și creșterea prețurilor.

Inflația va fi în scădere, ținta fiind de 7% la finalul anului, față de 11-10% acum. Deja în anumite sectoare salariile nu mai cresc vizibil, iar companiile au început să revadă și organigramele pentru a vedea dacă nu pot să taie de undeva. Cel mai bine se vede acest lucru în industria de IT, acolo unde răceala din Statele Unite a ajuns și la București. În industrie, care este pe minus, începem să vedem reduceri de personal, pentru că au scăzut comenzile din Germania și din Europa.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT