România și-a revenit mult mai rapid din criza adusă de Covid decât au fost așteptările. Dar în spatele acestei reveniri și a creșterii economice de peste 7% din acest an stau niște deficite macro care în loc să se reducă, urcă și mai mult.

Deficitul comercial pare că nu poate fi oprit pentru că importurile sunt mai mari decât exporturile cu 20 miliarde euro.

Deficitul bugetar este principala problemă, iar aici premierul Florin Cîțu, un economist, în loc să-l reducă la rectificarea bugetară cu veniturile încasate mai mult la buget, îl mărește cu încă 3 miliarde de lei.

Recomandări

CE FACI ÎN WEEKEND?
CONTROVERSE ÎN ARTĂ
CE FILME VEZI ÎN WEEKEND?
PREȘEDINȚII SE SUSPENDĂ?
#1 LA CONSUM DE DROGURI
LA CE FESTIVALURI MERGI

Și în final, deficitul de cont curent, care va depăși 6% din PIB, care adună toate problemele din economie și arată poziția României în lume.

Cristian Popa, membru în Consiul de Administrație al BNR, spune că problema deficitului de cont curent vine din deficitul bugetar mare, pe care îl susține și îl face Guvernul.

Anul trecut, deficitul bugetar a reprezentat nu mai puțin de 9% din PIB, depășind 100 miliarde lei, și care a contribuit la deficitul de cont curent de 5% din PIB. Asta înseamnă că diferența pozitivă, de 4% din PIB, aparține sectorului privat, care a strâns cureaua.

Cristian Popa spune că în aceste condiții statul trebuie să strângă acum cureaua, să mai slăbească, să meargă la sală.

Dar după cum arată feeria guvernamentală, nimeni nu prea are chef să reducă cheltuielile bugetare, toți sperând să avem o creștere economică mult mai mare, din care să se acopere problemele. Acest lucru nu se va întâmpla, mai ales că nimeni nu prea mai acceptă înghețarea salariilor și a pensiilor pentru încă un an.

În aceste condiții, deficitele nu au cum să scadă, iar la un moment dat vom intra într-o criză macro, de data asta nu din cauza Covid, ci a Guvernului.