Piața imobiliară rezidențială a dat doi pași înapoi în acest an, din cauza creșterii dobânzilor, din cauza inflației, din cauza crizei, din cauza războiului, din cauza incertitudinilor din jur. După creșterea exponențială a ROBOR-ului și apoi a IRCC-ului, anul acesta lumea nu a prea mai avut curajul să ia un credit, care acum începe cu o dobândă efectivă, adică DAE, de 8,5-9,5% față de 3-4% cât era în urmă cu un an. Așa se face că tranzacțiile au scăzut cu 10% în aprilie față de martie, dar și față de aprilie anul trecut. În aprilie s-au tranzacționat 41.900 de imobile, cu 15.500 mai puțin decât în martie, și cu 11.300 mai puțin ca în aprilie 2022. Dacă în anii anteriori, cea mai mare parte a tranzacțiilor avea în spate un credit, acum cea mai mare parte a tranzacțiilor se face cu cash, fără un credit bancar atașat.

Conform datelor ANCPI, în aprilie, din 41.900 de tranzacții imobiliare de toate felurile- case, apartamente, terenuri, numai 15.800 au avut la bază o ipotecă. Multă lume a crezut că această creștere a dobânzilor, această criză, va aduce și o scădere a prețurilor, cel puțin a apartamentelor, ceea ce nu s-a întâmplat. Prețurile rezistă bine, iar faptul că oamenii plătesc cash arată reziliența pieței. Băncile nu se confruntă cu credite neperformate, adică oamenii își plătesc ratele la bancă pentru apartamentele luate în anii anteriori, așa că pe piață nu prea apar apartamente la vânzare.

Pe de altă parte, problemele care intervin cu autorizațiile de construcții, a căror eliberare durează foarte mult în marile orașe, face ca oferta să fie mai restrânsă versus cererea care există. Probabil că piața imobiliară rezidențială va stagna, dacă nu chiar va mai scădea din punctul de vedere al tranzacțiilor, dar prețurile nu se vor reduce. Atâta timp cât piața are bani, are cash, nu sunt probleme, chiar dacă tranzacțiile sunt mai puține. În criza anterioară, piața a rămas fără bani peste noapte, prețurile erau supraevaluate, iar persoanele fizice nu mai puteau să achite ratele, așa că prețurile au scăzut, ceea ce nu mai este cazul acum.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT