După un an și jumătate de creștere continuă, din octombrie inflația va începe să scadă. Conform unui raport CFA, inflația va scădea spre 10%, de la 15% în acest moment. Asta dacă nu se va întâmpla nimic mai deosebit. Inflația va începe să scadă din cauza efectului de bază, dar și pentru că prețurile la energie sau la alte materii prime au început să scadă pe plan internațional.

Dacă asta este vestea bună, acum vine vestea proastă – economia va scădea și ea, și cel mai probabil vom intra într-o recesiune tehnică, adică vom avea două trimestre consecutive de scădere economică. Datele intermediare arată scăderea consumului din cauza reducerii puterii de cumpărare, creșterea prețurilor fiind mai mare decât creșterea veniturilor.

Avem și o scădere a industriei, principala componentă a economiei, pentru că avem o reducere economică în toată Europa, și în special în Germania, principala piață de export a României. Nu avem cum să oprim acum această scădere economică, dar putem face ceva astfel încât revenirea economică să fie mai rapidă.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”
XXX FĂRĂ NECUNOSCUTE

Guvernul trebuie să ia mai repede banii din PNRR și să-i cheltuie pentru a acoperi necesarul de finanțare al statului și a slăbi presiunea de pe piața financiară de a atrage bani pentru acoperirea deficitului și pentru a plăti datoriile anterioare. Ministerul Finanțelor a ajuns să plătească și dobânzi de 9,7% pentru a face rost de bani, ceea ce afectează până la urmă toată piața de împrumuturi. Dacă inflația scade, iar guvernul nu se mai împrumută atât de mult, și plătește dobânzi atât de mari, atunci rămân bani în piață pentru economia privată, la dobânzi mai mici.

Scăderea ROBOR-ului, scăderea dobânzilor, ar trebui să se vadă la anul, când ar trebui să avem și o revenire economică. Dar până atunci, trebuie să trecem această iarnă, cu facturile la energie și cu dobânzile care acum cresc.