Din păcate, inflația nu dă semne că ar vrea să scadă: în august, creșterea prețurilor a fost de 15,32% față de august anul trecut, după ce în iulie făcuse un pas înapoi, la 14,9%. Cred că inflația din august a fost peste prognozele BNR, care mizează că din toamnă, adică de acum, inflația va începe să scadă.

Dar la ce presiuni sunt acum în economie, la tensiunile geopolitice care nu scad, ci cresc, tare mă tem că scăderea semnificativă a inflației este un pod mult prea îndepărtat. Cred că speranța guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, că anul viitor BNR va coborî înflația la 7,5%, iar în 2024 la 2,5%, va fi dată peste cap.

Dacă inflația nu dă semne semnificative de scădere, lumea în frunte cu guvernul și politicienii vor arăta cu degetul către BNR, care are ca obiectiv fundamental stabilitatea prețurilor.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Nu va mai conta că această inflație este adusă de război, de criza europeană a energiei, de fluxurile globale de aprovizionare. Ceea ce va conta este că puterea de cumpărare a tuturor scade semnificativ, pentru că salariile nu pot să crească cu 15%.

Pentru că inflația nu va scădea semnificativ, nici dobânzile la credite, adică nici ROBOR-ul nu va scădea, iar companiile și persoanele fizice vor deveni din ce în ce mai nervoase.

Firmele nu mai au bani, iar persoanele fizice se uită cum creșterea ratelor bancare le mânâncă și ultimul ban. Până acum, Banca Națională a beneficiat de un grad ridicat de încredere pe ideea că Isărescu știe ce face, și că va lua măsuri. Din păcate, toate prognozele BNR legate de inflație au fost date peste cap, iar creșterea dobânzilor nu iartă pe nimeni.

BNR va avea o toamnă extrem de complicată pentru că trebuie să mai majoreze dobânda de referință, iar IRCC-ul, indicatorul folosit pentru creditele ipotecare, va crește semnificativ. Pentru BNR și pentru Mugur Isărescu abia acum vine criza.