Profesorul Mircea Miclea, doctor în psihologie, „și-a dat” un interviu, vorba celei care i-a fost interlocutoare.
Interviul este excepțional.

Profesorul Miclea face o analogie metaforică între răspunsul lui Aristotel pentru sofiștii de acum două mii cinci sute de ani și lipsa oricărui răspuns pentru cei de azi. Concluzia sa este că avem nevoie de un Aristotel virtual.

Sofiștii de azi ca și cei de atunci, au explicații pentru orice, sunt chiar interesanți în argumentația lor, numai că aceasta este, fatalmente, falsă.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Aristotel a sesizat pericolul sofismului care înregistra succes în temeiul unor argumente cel puțin problematice și s-a decis să-l combată. A scris două cărți de logică. Concluzia lui, ceea ce nu e logic nu e corect!

Din păcate, azi, această regulă e imposibil de aplicat. Un Aristotel nu mai e suficient. Azi, e nevoie de un Aristotel virtual, adică de o mașină la fel de virtuală care să-i identifice pe sofiști și ideile lor atrăgătoare dar complet false.
E nevoie de mașinăria asta pentru a-i stopa din răul pe care-l propagă corupând minți și suflete.

Manipulare versus adevăr…

Spre deosebire de acum două milenii, azi nimeni nu mai știe care este adevărul și cum să-l diferențieze de minciună, rezultat al manipulării.

Motivele sunt legate de două aspecte, volumul informației care ajunge la noi și care a crescut fantastic și viteza ei de înnoire. Mintea noastră e incapabilă să le cuprindă în mod logic, analitic, reflexiv.

Rețelele de social media adaugă la șuvoiul mediatic clasic, să-i spunem, sporind emoția în detrimentul rațiunii, logicii, realității.

Algoritmii perverși ai social media ne plasează într-o bulă proprie care ne face să auzim ceea ce ne place și asta ne plasează, pervers, în afara logicii.

Informația, așa cum ne e servită, este cea care ne controlează comportamentul, iar rezultatul e că libertatea e din ce în ce mai puțină.

Să fie acesta mecanismul prin care frica s-a instaurat printre noi și ne-a împărțit între vaccinați și nevaccinați, de exemplu? Eu, cred că da…