Ode for Freedom… Nu, nu m-am englezit! Dar, acesta este titlul unei melodii de pe ultimul album al celor cunoscuți sub numele ABBA. Foarte inspirați cei patru suedezi în noul lor album. Au adus înapoi muzica așa cum ne plăcea înainte de a fi redusă la o înșiruire de sunete procesate electronic cu mai mult sau mai puțin talent.

Apropós, am remarcat cu surprindere și bucurie că tânăra generație ascultă ABBA cu creațiile lor vechi, să le zicem. Din albumul ăsta nou al lor, „Ode for Freedom” mi-a rămas în cap. Sunt convins că ați experimentat situații când o anumită melodie v-a „lovit”, din motive aparent greu de explicat.

Poate linia melodică în sine, poate versurile, poate contextul a fost de așa natură, sau poate starea mentală v-a direcționat într-un sens sau altul. La „Ode for Freedom” mie îmi plac și muzica și textul, dar cel mai mult m-a „lovit” mesajul. Să scrii o odă dedicată libertății când ea, libertatea, e pe făraș, e și o dovadă de curaj. E un semnal adresat oamenilor inerți la agresiunea asupra celui mai presus drept al lor.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Pare că disputa dintre cele două curente juridico-filozofice și sociale, drepturi colective vs drepturi individuale, e pe ale a fi tranșată în favoarea primelor. Eu, aș zice din păcate… Mi-aș dori să nu fie așa, dar pandemia asta a fost ocazia ideală pentru a ne minimiza ca indivizi în raport colectivitatea. Cred că diriguitorii „marii resetări” sunt surprinși de lejeritatea cu care oamenii și-au amendat starea lor naturală.

Libertatea e acum pe bază de proces-verbal. „Marea resetare” e chiar mare. Din oameni liberi ne transformă în membrii unei cooperative. Deloc original ! Muzica libertății nu e în play-list-ul cooperativei resetate. O vom asculta doar „pe blat”…