These boots are made for walking”, un hit al anilor 60, pe care mulți dintre noi am dansat și am cântat cel puțin odată. Însă, dincolo de vibe-ul pozitiv al piesei, Nancy Sinatra a reușit să surpindă în notele hit-ului, spiritul anilor 60. Fata cu cizme” a influențat masiv industria muzicii, a dansului, și nu în ultimul rând, pe cea a modei. Artista care a convertit cizma utilitară într-un adevărat obiect de cult. Nancy Sinatra este vectorul care a popularizat celebrele go-go boots în timp ce designer-ul André Courrèges este creditat pentru invenția lor.

Designer-ul francez a surprins esența vieții din anii 60 într-un model de cizmă, cunoscut sub numele de go-go boots și a fost lansat în colecția Moon Girl” din 1964. Tematica cu iz futurist desenată într-o siluetă minimalistă, a prins atât de bine încât au apărut instantaneu mai multe interpetări ale cizmei, propuneri venite de la creatori precum Yves Saint Laurent sau Mary Quant.
Modelul original – Courrèges, era alb, la jumătatea gambei, confecționat din piele, cum ar fi pielea de vițel sau pielea lăcuită, cu vârf pătrat și toc mic. Versiunile și copiile ulterioare au fost realizate din PVC sau vinil, în culori alernative și cizmele au început să urce pe picior din ce în ce mai sus.
Termenul go-go este derivat din expresia franceză à gogo”, care înseamnă din belșug”, care, la rândul său este derivat din cuvântul francez antic la gogue” folosit pentru bucurie” și se presupune că cizma a fost numită după stilul de dans go-go”.

Acest gen de încălțăminte a invadat rapid cultura pop a acelei perioade și era simbolul unui stil de viață activ, opusul modului de viață strict domestic, care era atât de comun în anii 50, dar era și o formă subtilă de rebeliune, care sublinia puterea, schimbarea și libertatea.
Încălțămintea go-go a schimbat istoria și este una dintre cele mai emblematice tendințe ale secolului XX, și nu uita, one of these days these boots are gonna walk all over you”.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE