ICONIC. Istoria costumului Armani

Nu este un costum, este regele costumelor!

Cred că hainele create de mine pot da oamenilor o mai bună imagine despre sine, imagine care poate amplifica sentimentele de încredere și fericire.” – a declarat Giorgio Armani.

Cu peste 40 de ani în urmă, costumul revoluționar proiectat de celebrul designer italian, a propagat în imaginea bărbaților un spirit de autoritate și încredere de sine. Costumul a devenit cunoscut sub numele de power suit”. Acest nume era menit să dezvăluie puterea sau cel puțin ambiția purtătorului.
În anii ’80, costumele designer-ului erau purtate de brokerii de pe Wall Street dar, și de agenții de la Hollywood. Celebritățile l-au adoptat imediat! Eleganța costumelor Armani a fost îndelung admirată pe covorul roșu la Premiile Academiei. Cinematografia l-a ajutat pe Armani să facă din costumul său, un icon al modei. Lansat în zorii anilor ’80, filmul American Gigolo s-a dovedit a fi profetic. Pelicula nu este nici măcar despre protagonistul său, Richared Gere, ci mai degrabă despre ceea ce poartă. American Gigolo este despre Armani. Filmul a împins zicala hainele îl fac pe om” și mai departe – dintr-o dată, bărbatul este haina lui.

Și în anii ’90, Giorgio Armani a continuat să inoveze, dezvoltând stilul deconstructed”. Această abordare a implicat deconstrucția costumelor tradiționale pentru a crea un ansamblu vestimentar mult mai relaxat și modern. Astfel, a inclus țesături ușoare și fluide, o paletă de culori mai generoasă și o atenție scalată pentru detalii.

Locul lui Armani în istoria modei nu trebuie dezbătut, merită să ne gândim la rolul pe care l-au jucat el și American Gigolo în croitoria pentru bărbați, cel care a deschis posibilitățile, redefinind ce înseamnă să porți.