Nu este o ie, este o filă de istorie!

Cunoscută și sub denumirea de „cămașa cu altiță”, ia reprezintă mai mult decât un obiect vestimentar tradițional, este un element de identificare cu arhetipul frumuseții, al bunătății și fericirii din popor.

Chiar dacă nu se poate preciza data apariției, proveniența iei se pare că vine din cultura Cucuteni, una dintre cele mai vechi civilizații din Europa, datând din perioada 5.200 – 3.200 î.e.n. Cămașa tradițională a portului românesc este puternic ornamentată cu broderii artizanale în culori vii și este confecționată din pânză de in, cânepă sau borangic. Broderia, sau arta ancestrală a cusutului cu un simplu ac și cu ață, își găsește o varietate uriașă de motive reprezentate pe ie.

Recomandări

FILIPINE ACUZĂ CHINA
NU RĂMÂN PASIVI
LEGEA MARȚIALĂ ÎN COREEA DE SUD
ÎMPREUNĂ, DAR SEPARAT?
HACKERII IRANIENI VIZEAZĂ SUA
TRUMP, FASCINAT DE PUTERE

Simbolurile magice cusute cu migală, au menirea să ferească purtătorul de spiritele rele, de farmece sau de un destin nefast. Ia este cea mai importantă piesă din costumul popular pentru că restul elementelor sunt asociate compozițional în funcție de aceasta.

Farmecul și mai cu seamă frumusețea incotestabilă a iei a fost apreciată de Regina Maria, în timp ce marea artistă Maria Tănase a făcut-o celebră în întreaga lume! Ia românească ajuns să cucerească inclusiv lumea modei. Prima sa apariție pe podium a avut loc în 1981, într-o colecție semnată de Yves Saint Laurent. Și alți designeri au fost fascinați de farmecul iei, nume recunoscute precum: John Galliano, Tom Ford, Jean-Paul Gaultier, Carolina Herrera sau Agatha Ruiz de la Prada.

Cămașa cu altiță, născută din muzeul timpului, este epitomul frumuseții atemporale menită să îmbrace sufletul cu mândria de a fi român.