“Nu este un rucsac, e Vela!”

“Pe atunci, nu prea îmi plăcea nimic din ce am văzut. Totul părea atât de vechi, burghez și plictisitor. Am vrut să caut opusul absolut a ceea ce era deja acolo”, a declarat Miuccia Prada, explicând cum a reușit să ridice nylonul, acest material umil, plebian, la rangul unei țesături de lux. Designer-ul a mai declarat că, “nylonul a început să pară mai intrigant pentru mine decât țesăturile couture. Am decis să-l introduc pe catwalk, și a provocat, chiar a revoluționat ideea tradițională și conservatoare a luxului”, am încheiat citatul.

De asemenea, obiectul a marcat și sosirea Miucciei Prada la compania familiei, trimițând un semnal lumii că a venit timpul să regândească percepția asupra luxului. Astfel, în 1984 a lansat rucsacul Prada, confecționat din nylon, acum clasic și atemporal, cunoscut sub numele de Vela. O abordare transgresivă, dar nu ieftină, mai ales dacă luăm în calcul prețul. Să lucreze cu nylonul a însemnat trei-patru ani de cercetare. Miuccia Prada a venit cu un tip foarte specific de nylon, unul mai scump decât mătasea pentru că firul este foarte subțire și foarte prețios.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

Rucsacul a fost un succes pentru că a vorbit atât de elocvent vremurilor. În anii ’80 industria modei era deja angrenată în schimbări radicale de paradigmă. Vela a fost o încarnare perfectă a spiritului timpului. Era ușor, distractiv, ireverent, impermeabil, dar și incredibil de șic. O inovație care s-a transformat în legendă, pentru că a reușit să îmbine luxul cu utilitatea într-un mod cu totul nou și revoluționar.

Reacția industriei modei a fost una de uimire și apreciere. Rucsacul din nylon de la Prada a fost rapid adoptat ca un element de stil iconic, fiind purtat de celebrități, influenceri și iubitori ai modei din întreaga lume.

Astăzi, rucsacul rămâne la fel de relevant ca în ziua în care a fost lansat, apreciat pentru durabilitatea și versatilitatea sa, pentru că nu este un rucsac oarecare, e Vela!