Nu este un trench, este un Burberry!

De la Scoția ploioasă din anii 1800, la tranșeele din Primul Război Mondial și mai târziu la Hollywood, trench-ul, așa cum îl cunoaștem astăzi, are o moștenire dobândită dincolo de catwalk.

La începuturile sale, în 1820, acest tip de articol rezistent la ploaie s-a numit „mack” deoarece purta numele chimistului Charles Macintosh, inventatorul materialul impermeabil. Folosit în activități precum: călărit, pescuit sau servicii militare, materialul a fost îmbunătățit de compania Aquascutum. Însă, în anul 1879, englezul Thomas Burberry, a revoluționat modul în care a reușit să împletească fibrele de bumbac în amestec cu cele din lână. A rezultat pardesiul cu cel mai bun material impermeabil, care era mult mai ușor, mai respirabil, cunoscut sub numele de „gabardină”.

Recomandări

NEGULESCU IA PREMIU PENTRU ȘTIINȚĂ
HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
FBI CERCETEAZĂ PRĂBUȘIREA DIN BALTIMORE
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
PAKISTANUL, LOVIT DE PLOI
ȘTII DE VREME? AU CĂZUT 14 RECORDURI DE CĂLDURĂ

Trench-ul a fost folosit pentru prima dată ca tipar într-un jurnal de croitorie în anul 1916.

A fost purtat de ofițerii militari inclusiv în cel de-al Doilea Război Mondial și ulterior a fost adoptat în ținutele jurnaliștilor, ale gangster-ilor sau în cele ale detectivilor și spionilor. Figurile iconice ale Hollywood-ului anilor 40 au transferat trench-ul militar în dulapurile tuturor, devenind un articol la modă.

Îl regăsim în cele mai iconice scene din istoria filmului – vezi Humphrey Bogart în „Casablanca” sau Audrey Hepburn în „Mic Dejun la Tiffany”. Trench-ul a fost asociat cu bărbații puternici și femeile fatale.

Astăzi, acest veteran de război este prezent pe cele mai celebre podiumuri ale modei, ca un omagiu adus unui trecut greu încercat și înnobilat prin variațiuni stilistice și cromatice, cucerind „tranșeele urbane” ca un triumfător erou iconic.