Nu este un tuxedo, este costumul femeilor libere!

„Am fost profund impresionat de fotografia cu Marlene Dietrich purtând un costum bărbătesc. O femeie îmbrăcată într-un smoking sau într-o uniformă de ofițer marin, trebuie să fie în culmea feminității pentru a lupta împotriva unui costum care nu este al ei.” a spus Yves Saint Laurent. Fotografia cu Marlene din 1933 l-a inspirat să creeze iconic-ul său smoking, care a debutat în colecția haute couture a designer-ului din 1966.

Yves a propus pentru femei ținute de seară în stil androgin, compuse din blazere negre cu revere din mătase, combinate cu bluze cu volane, jabouri, papioane și pantaloni cu vipușcă. O estetică vestimentară care a șocat lumea modei din acea vreme. Un act creator de pionierat care a fost aspru criticat la început, dar care a fost repede îmbrățișat de femeile puternice care gândeau liber într-o societate refractară la evadarea din tipare. Da! A fost pentru prima oară când un designer a avut curajul să propună pantaloni pentru o ținută de seară.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

În 1971, modelul Bianca Jagger a șocat opinia publică când a ales să poarte un tuxedo alb în locul rochiei de mireasă. Infulenta Nan Kempner a cinat la restaurantul La Cote Basque din Manhattan îmbrăcată doar în tuxedo, după ce a fost nevoită să renunțe la pantaloni, forțată de eticheta restaurantului care nu permitea femeilor să poarte această piesă vestimentară.

De la debut și până în anul 2002, Yves Saint Laurent a prezentat în colecțiile sale peste 200 de modele de tuxedo-uri. „Dintre toate lucururile pe care le-am făcut, le prefer pe cele împrumutate din garderoba masculină”, a explicat Saint Laurent. „Această ambiguitate mă intrigă. În plus, așa trăim acum.”