Nu sunt sneakers, sunt „Replica”!

O reîncarnare a unui model clasic de pantof sport, vechi de decenii, cu o siluetă emblematică, a devenit un pivot pentru cultura sneakers-ilor. Pantoful G.A.T., prescurtare de la  German Army Trainers, așa cum este cunoscut în mod colocvial, pentru lumea modei, el este „Replica” lui Martin Margiela.

La sfârșitul anilor 70, armata germană căuta pantofi noi de antrenament pentru soldații săi. În ciuda faptului că, atât Puma cât și Adidas, sunt legate de prototipul G.A.T., nu este foarte clar care dintre cele două companii au conceput produsul. Chiar dacă istoria genezei pantofilor G.A.T. nu este atât de concretă, se presupune că design-ul pantofilor de antrenament ai armatei germane are totuși o legătură cu frații Adolf și Rudolf Dassler, fondatorii mărcilor: Puma, respectiv Adidas.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Când Zidul Berlinului a căzut în 1989, sute de mii de perechi de G.A.T.-uri au ajuns în posesia civililor obișnuiți, și asta pentru că soldații recent eliberați au vândut echipamentul militar. Articolele militare tind să fie fetișizate printre fanii excedentarului armatei, ceea ce a contribuit la creșterea popularității G.A.T.-urilor.

În anii 90, designer-ul Martin Margiela a descoperit pantofii G.A.T. și a achiziționat zeci de perechi pentru modelele care au prezentat colecția „Artisanal” de primăvară/vară din 1999 a brand-ului omonim. Până la jumătatea anilor 2000, designer-ul a cumpărat perechi vintage pe care le-a conceptualizat conform aspirației sale artistice, ceea ce a făcut ca fiecare pereche să fie unică.

Acum, GAT-urile, sunt fabricate de Maison Margiela în atelierele proprii, sub denumirea „Replica” , un act original demn de un statut iconic!