Nu sunt pantofi, sunt Tabi!

Chiar dacă celebrul designer belgian, Martin Margiela, s-a retras din industria modei, spiritul său inovator este încă prezent. Aș putea spune că este chiar mai prezent ca niciodată! Temele pe care le-a explorat în calitate de creator de modă și artist, l-au făcut pe Margiela, unul dintre cei mai influenți designeri din istoria recentă a modei. Este recunoscut pentru deconstructivism, volumele supradimensionate cât și pentru celebrul model de pantofi – Tabi!

Rădăcinile lui Tabi datează din Japnoia secolului XV, perioadă în care națiunea insulară a început să importe bumbac din China. Producția în masă de ciorapi a fost activată și așa a apărut modelul de șosetă cu degete – tabi, care se purta cu sandale la ținutele tradiționale ale țării.
Uimit de etosul design-ului lui Rei Kawakubo și al lui Yohji Yamamoto, tânărul de atunci, Martin Margiela, a venit cu ideea de a proiecta o cizmă extravagantă, numită după predecesorul său japonez – tabi.

Recomandări

NU RĂMÂN PASIVI
LEGEA MARȚIALĂ ÎN COREEA DE SUD
ÎMPREUNĂ, DAR SEPARAT?
HACKERII IRANIENI VIZEAZĂ SUA
TRUMP, FASCINAT DE PUTERE
CUM TE VEDE OCCIDENTUL?

Apoi, în 1983, pionierii modei din Anvers, Geert Brulot și Eddy Michiels, au deschis faimosul butic, Cocodrillo. Când Martin Margiela a apărut în magazinul lor, cu un model Tabi, a fost ”match made in heaven”. Cei doi au cumpărat imediat tot stocul, și primul client a fost Ann Demeulemeester.
La început, Tabi a suferit numeroase customizări neobișnuite, de tip art&craft, survenite din lipsa bugetului. Însă, repetarea sa în colecțiile Margiela au transformat pantofii cu degete în semnătura casei de modă.

Chiar și în prezent, silueta iconică a pantofului este reiterată în sortimentul de încălțăminte din fiecare sezon. Fie că îți place sau nu, că design-ul te intrigă sau îl consideri prea ciudat, un lucru e cert, Tabi nu este pentru toată lumea!