• Răzvan Theodorescu, despre sâmburele discordiei: ,,Poate o să vă mire acest lucru, dar sâmburele stă în zona religioasă, în zona conflictelor religioase”
  • Răzvan Theodorescu: ,,Nu poți să faci foarte multe lucruri în lumea islamică a Bosniei și Herțegovinei, fără a avea un parteneriat cu Turcia”
  • Răzvan Theodorescu: ,,Trebuie să te uiți puțin și la ce face Rusia și ce face Turcia și să nu te grăbești să răspunzi unor comenzi care vin de departe în ceea ce privește atitudinile pe care le ai”

Răzvan Theodorescu, vice-președintele al Academiei Române, a vorbit în emisiunea ,,InSecuritate” despre ,,butoiul cu pulbere” din regiunea Balcanilor, un subiect pe care mărturisește că îl studiază și îl aprofundează de-o viață întreagă.

Invitatul lui Bogdan Nicolae susține că, în această lume într-o continuă schimbare și dezvoltare, acomodarea rămâne cea mai importantă și la îndemână soluție.

Așadar, va putea fi China scoasă de pe piața din Balcani? Care este mărul discordiei în Balcani? Care sunt natura problemelor nerezolvate în regiune? Sunt Balcanii un fel de Afganistan pentru UE? Au rămas Balcanii ,,marea durere a Europei”?

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Răzvan Theodorescu: „Trebuie să fii idiot congenital ca să-ți închipui că poți să scoți firme chineze de pe piață”

China nu poți s-o scoți, trebuie să fii idiot congenital ca să-ți închipui că poți să scoți firme chineze de pe piață. Asta nu se poate! Forța Chinei, în momentul de față, este de așa natură, încât nu poți s-o scoți. Trebuie să te acomodezi cu ea. Și americanii cred că sunt primii care se vor acomoda cu celălalt mare partener”, susține interlocutorul lui Bogdan Nicolae.  

Răzvan Theodorescu: „Trebuie să te uiți puțin și ce face Rusia și ce face Turcia!

„Noi suntem la marginea UE, asta este o mare, mare șansă pentru că suntem o legătură cu lumea Pacificului. Ne place sau nu ne place, Rusia este o mare țară și este vecina noastră. (…) Trebuie să te uiți puțin și la ce face Rusia și ce face Turcia și să nu te grăbești să răspunzi unor comenzi care vin de departe în ceea ce privește atitudinile pe care le ai. Vreau să fiu foarte sincer: nu trebuie să fii atât de idiot!”

Răzvan Theodorescu: „Balcanii au rămas marea durere a Europei”

 „Sunt secretarul general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene și am bucuria de a fi și membru al Academiei Albaneze și al Academiei Macedonene. Deci, într-un fel sunt la mine acasă. Da, este foarte bine spus de dvs. neliniștea din Balcani. Este un publicist francez între cele două războaie care spunea: Oh, Balcanii aceștia care sunt marea durere a Europei. Au rămas marea durere a Europei și aceasta din niște motive pe care nu întotdeauna, de pildă, Occidentul le înțelege. Aici au jucat trei imperii: Austro-Ungaria, Imperiul Otoman și Rusia. Aceste trei imperii care acuma sunt republici joacă în continuare cartea lor în această parte.”

Răzvan Theodorescu: „Bosnia și Herțegovina, pe de o parte și Kosovo, pe de altă parte, rămân după părerea mea găuri negre”

Ce ascunde ortodoxia în Balcani? Ce ascunde islamul în Balcani? Ce interes au marile puteri în Balcani? Care este perspectiva reintegrării Balcanilor?

“(…) Mă rog, situația din Balcanii de Vest, din fericire, nu are sălbăticia Afganistanului. Știți la ce mă refer. Dar, îmi e teamă că, la un moment dat, se va spune 20 de ani degeaba s-au băgat bani, s-a încercat, nu s-a reușit. Istoricește, nu poți să lași acest spațiu de izbeliște, nici n-ai cum pentru că el este înconjurat de stat din NATO ș UE. La cele două zone dureroase – Bosnia și Herțegovina și Kosovo, ele trebuie controlate în permanență. Sigur, cu diplomație. Economic, UE și-a făcut datoria, militar însă trebuie ca acest lucru să continue.”

Răzvan Theodorescu: „Nu poți să faci foarte multe lucruri în lumea islamică a Bosniei și Herțegovinei, fără a avea un parteneriat cu Turcia”

Trebuie să existe și un parteneriat special cu cele două țări de tradiție imperială care nu sunt în UE – Rusia și Turcia – care au ochii asupra acestui spațiu, care au o influență specială asupra acestui spațiu. Nu poți să faci foarte multe lucruri în lumea islamică a Bosniei și Herțegovinei, fără a avea un parteneriat cu Turcia. În foarte îndrăzneața mică Republică a Muntenegrului, care a fost prima cred din zonă care a adoptat o monedă națională care este euro, fără să privești puțin și spre Rusia.”

Răzvan Theodorescu: „Nu uitați, că istoricește, noi asistăm acuma la ridicarea unei alte lumi”

Istoricește, chiar dacă aceste țări vor fi integrate în UE, vor rămâne niște puncte dureroase. Kosovo și zona Bosnia și Herțegovina, atâta vreme cât va exista UE. Pentru că s-ar putea întâmpla și altceva: ca unele state din această zonă, y compris Europa Centrală, să pornească afară din UE. Nu uitați, că istoricește, noi asistăm acuma la ridicarea unei alte lumi”, conchide Răzvan Theorescu, vice-președinte al Academiei Române.