• Ivan Patzaichin este comemorat într-un mural, la stația de metrou Ștefan cel Mare
  • Muralul a fost realizat de artistul Obie Platon
  • Ivan Patzaichin a câștigat de 4 ori aurul la Jocurile Olimpice
  • La JO din 1972, Ivan Patzaichin a câștigat aurul după ce i s-a rupt pagaia
  • Ivan Patzaichin s-a născut pe 26 noiembrie 1949 și a murit pe 5 septembrie 2021

De azi, stația de metrou din Ștefan cel Mare strălucește. Strălucește cu luminile tricolorului, cu luminile sportului românesc și cu lumina nemuririi lui Ivan Patzaichin. La stația de metrou de lângă clubul Dinamo, pentru care marele Ivan a scris istorie, se găsește acum un mural cu cel mai titrat bărbat român din istoria Jocurilor Olimpice.

Realizat de artistul Obie Platon, cu sprijinul Metrorex, muralul nu aduce doar un strop de culoare pe magistrala 1 de metrou a capitalei, ci și un omagiu unuia dintre cei mai mari canoiști din toate timpurile.

Artistul a ales să-l ilustreze pe campion într-o ipostază universală, imaginea sa fiind incadrată de soare, lună, și de o clepsidră care simbolizează trecerea timpului, respectiv ciclurile vieții. Lucrarea exprimă faptul că povestea celor care reușesc să își depășească limitele va rămâne vie și va trece testul timpului, devenind un exemplu pentru generațiile viitoare, iar cea a lui Ivan Patzaichin cu siguranță este una dintre ele.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ

Soția și fiica lui Ivan au fost invitate la inaugurare. Iar printre picături de vopsea și lacrimi de dor, cele două au privit cu admirație și cu un nod în gât la pictura omului pe care l-au pierdut luna trecută. Patzaichin a pus România pe hartă cu un ciot la Jocurile Olimpice din 1972. Tot atunci, și-a gravat numele în aurul olimpic, pe care l-a câștigat de 4 ori în cariera sa. Acum, în stația de metrou din Ștefan cel Mare, Ivan Patzaichin este imortalizat în postura care i-a adus un loc veșnic în istoria sportului. În barcă, pe apă, cu pagaia ruptă în mâini, vâslind spre eternitate.