După o carieră de șaptesprezece ani în domeniul bancar, elvețianul Niels Rodin a devenit în 2016 cultivator de citrice exclusive cum ar fi lămâie roz, yuzu sau limeta caviar.

La prima vedere, pare o decizie neinspirată, ținând cont că aceste fructe cresc în Asia de Sud-Est sau Australia, nicidecum în vecinătatea munților Jura. În realitate, a fost cea mai bună contra-intuitivă decizie a lui Rodin, cel puțin din următoarele motive:

  1. a profitat de cererea pentru ingrediente exotice din partea chef-ilor restaurantelor de lux din Elveția, oferind un preț mai bun și livrare rapidă versus import
  2. a extins perioada de comercializare a citricelor de la anotimpul de iarnă exclusiv la tot anul
  3. a dezvoltat produse subsidiare, precum băuturi alcoolice
  4. a instalat panouri solare pe acoperișul serelor, diminuând cheltuielile cu producția
  5. a oferit spațiul spre închiriere pentru evenimente
  6. a promovat o afacere sustenabilă printr-o amprentă de carbon redusă
  7. a devenit un contributor al Grădinii Botanice din Geneva și Hanbury din Italia

Într-un interviu pentru suplimentul The Forecast, antreprenorul a declarat că ceea ce cultivă trebuie să îndeplinească în același timp trei criterii:
a. să fie responsabil ecologic
b. să fie practic
c. să aibă gust bun

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Dar poate cea mai de impact reușită a noului agricultor este dezvoltarea unor workshop-uri prin care oferă instrumente practice și altora care vor să se apuce să cultive citrice, justificându-și decizia prin capacitatea limitată de producție proprie, dar și prin dorința de a oferi un exemplu de gândire contra-intuitivă sau out of the box.

Dacă ești un iubitor de natură, cultivator amator sau cu experiență, cum poți folosi exemplul contra-intuitiv lui Rodin?

  1. testează ce fel de plante și în ce condiții pot fi crescute în anumite zone ale României
  2. cercetează interesul restaurantelor și supermarket-urilor pentru acestea
  3. identifică produse subsidiare care pot fi create pe baza plantelor alese

E vremea pentru plantat idei!