Marketingul sezonier se referă la personalizarea uneia sau mai multor compenente ale mixului de marketing în acord cu o sărbătoare relevantă cum ar fi Ziua Îndrăgostiților, Ziua Femeii, Ziua Tatălui, Crăciunul sau Ziua Națională.

Pentru marketeri, orice motiv de sărbătoare și emoțiile implicate de aceasta reprezintă o pontențială sursă de audiență și venit. Oamenii care petrec alături de cei dragi își împărtășesc sentimentele cel mai adesea prin daruri. Cu cât acestea sunt mai adaptate contextului, cu atât sunt mai vizile și de interes.

Pentru ca marketingul sezonier să fie eficient, trebuie corelate trei tipuri de informații:
A. obiceiuri de consum în contextul unei anumite sărbători
B. elemente distinctive ale sărbătorii – de la cele grafice, la cele emoționale
C. valorile brandului

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ
SOMN UȘOR, TRUMP!

Dacă luăm ca exemplu Ziua Națională care se leagă de sărbătoarea Sfântului Andrei, punctele A și B s-ar traduce, la o primă vedere, prin:

  1. timp cu familia – acasă sau într-un mic sejur la munte, meniu tradițional, participarea la paradele oficiale (mai ales în cazul celor cu copii mici)
  2. roșu, galben, albastru, motive tradiționale românești, mândrie națională

Dacă ne raportăm doar la aceste insighturi, majoritatea campaniilor de marketing asociate acestei zile vor arăta la fel, ceea ce înseamnă că se vor pierde unele printre altele.

Putem rafina explorarea dacă:

  1. testăm în avans cu potențialii beneficiari ipoteze mai detaliate ale modului în care vor petrece acea sărbătoare – de ex prin poll-uri în social media. În acest fel vom avea ele-mente specifice publicului nostru
  2. explorăm cărți dedicate psihologiei poporului român pentru a identifica atitudini ale nației mai noi sau mai vechi legate de încredere, colaborare, risc, schimbare, sentiment național. Acest exercițiu este cu atât mai valoros când vrem să câștigăm un segment de piață neexplorat încă de competitori și care să fie în linie cu punctul C. valorile brandului nostru

În concluzie, cum va arăta campania ta de marketing sezonier pentru următorea sărbătoare?