Piramida Maslow este o reprezentare ierahică a nevoilor umane și poartă numele inventatorului său Abraham Maslow, un psiholog umanist american.

Potrivit modelului lui Maslow, ființele umane sunt motivate de nevoi nesatisfăcute, care pot fi împărțite în trei mari categorii și cinci tipuri de nevoi:

A. nevoi de bază reprezentate de nevoia de supraviețuire și nevoia de securitate

B. nevoi psihologice reprezentate de nevoia de apartenență și nevoia de stimă

C. nevoi de creștere reprezentate de nevoia de auto-actualizare.

Cele cinci praguri ale nevoilor sunt precum ascensiunea la ultimul nivel al unei clădiri fără ascensor: nu poți ajunge la ultimul etaj, respectiv să fii cea mai bună versiune a ta cât timp nu ai parcurs etajele intermediare ale nevoilor de a avea o locuință confortabilă și călduroasă pe timpul iernii sau de a trăi într-o familie care să te aprecieze.

Apariția primelor rețele de socializare a însemnat o modalitate nouă de exprimare a nevoilor psihologice, dar mai ales a nevoii de autorealizare și dezvoltare personală. La început timid, apoi din ce în ce mai prolific, apetitul pentru La ce te gândești azi” ne-a făcut pe mulți dintre noi dependenți de una sau mai multe rețele.

Dacă te gândești la conturile tale de social media din perspectiva piramidei lui Maslow, la un simplu scroll, ce transmiți celorlalți că te motivează în viață?

Ai mai degrabă poze cu diverse feluri de mâncare sau linkuri cu articole interesante din domeniul tău de activitate? Preiei meme-uri sau îți exprimi opinia cu argumente legat de subiectele meme-urilor?

Alege rețeaua socială pe care petreci cel mai mult timp și fă următorul exercițiu:
1. notează-ți tipurile de postări din ultima perioadă
2. scrie în dreptul fiecăreia subiectul abordat
3. fă un top al subiectelor, acestea sunt ceea ce transmiți inconștient celorlalți că te motivează

Despre ce faci cu story-urile care dispar, asta este altă poveste, pardon, story.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA