Bolile cu transmitere sexuală. Azi, despre hepatitele B și C.

Hepatita este numită boala alfabetului. De ce? Pentru că virusul ei suferă permanent mutații și, grație tehnologiei, medicii au descoperit mai multe tulpini. Virușii hepatitei infectează ficatul. Virusul hepatitei A, de exemplu, e foarte contagios și se poate transmite ușor, chiar și prin salivă.

Virușii hepatitelor B și C se transmit, în principal, prin relații sexuale. Ambele pot fi fatale în formele lor acute. Majoritatea bolnavilor reușesc să învingă virusul și să se facă bine. Atenție! Unii oameni devin purtători cronici și, deși se simt bine, pot transmite virusul partenerilor cu care au contact sexual. Așa că fiți responsabili! Și dacă sunteți infectați, și dacă nu vreți să vă infectați! Măi copii, nimeni nu vă vrea binele în locul vostru!

Recomandări

ISTORIA FURTURILOR DE ARTĂ
FRANȚA APĂRĂ GROENLANDA
ROMÂNII INTRĂ ÎN CARTEA RECORDURILOR
CÂT DE APROAPE SUNTEM DE DISTRUGERE?
CRIZĂ DUPĂ CRIZĂ
DREPTATE PENTRU GROENLANDA!

Există și vaccin, dar doar împotriva hepatitei B. Cea mai bună metodă de prevenție este vaccinarea. Și prezervativul! Vă cred că nu vă place, dar sunteți siguri că vreți să vă expuneți unui risc atât de mare? Așa cum nu vă uitați acasă rujul și țigările, nu vă uitați acasă nici prezervativele! Și nu renunțați la ele până nu vă testați, voi și partenerii voștri.

Virusul poate fi fatal și dacă provoacă un cancer al ficatului. Dacă ați luat virusul, vă puteți simți obosit, puteți avea greață, vi se poate îngălbeni pielea sau puteți avea dureri. Nu vă zgârciți cu vizitele la medic! Aproape jumătate dintre persoanele infectate cronic cu virusul hepatitei B dezvoltă, în cursul vieții, ciroză, insuficiență hepatică sau carcinom hepatocelular.

Hepatita C afectează cronic ficatul mult mai rău decât hepatita B. Iar din cauza faptului că nu are simptome specifice, poate fi diagnosticată prea târziu, după dezvoltarea complicațiilor. În cele mai multe cazuri e descoperită chiar întâmplător. Ori fără tratament antiviral corect, poate duce la ciroză hepatică și cancer hepatic.

Educația sexuală a copiilor începe cu educația sexuală a părinților!