Aș vrea să nu-i pronunț numele, mai ales că îl aud din ce în ce mai des. Cancerul de sân e cea mai frecventă formă de cancer la femei și a doua cauză de deces provocat de cancer la femei, după cel pulmonar. Se declanșează atunci când unele celule din structura glandei mamare capătă anumite mutații la nivel genetic și se înmulțesc incontrolabil, formând o tumoră. 1 din 8 femei va fi diagnosticată cu această boală. În Europa, la fiecare două minute, o femeie primește acest diagnostic, iar la fiecare 6 minute o alta moare.

Cancerul de sân poate fi prevenit! Se tratează și se vindecă. Dacă este descoperit din timp!
Nu se cunosc cu certitudine cauzele care duc la apariția cancerului de sân, așa că e foarte dificil de spus dacă o femeie va face sau nu această boală. Cel mai probabil, e cauzat de o interacțiune complexă între constituția genetică și mediul înconjurător.

Cel mai frecvent simptom este apariția unui nodul. O masa nedureroasă, solidă, care are margini neregulate este mai probabil să fie canceroasă. E important să mergi la medicul ginecolog pentru un examen clinic al sânilor. Cel puțin o dată pe an!

Recomandări

CAZ ÎNCHIS
ACUZAȚII, ACUZAȚII, ACUZAȚII
AI TELEFONUL BARBIE?
SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?

Depistarea precoce a unei leziuni de glandă mamară poate permite vindecarea completă.
Mamografia este radiografia sânului și una dintre cele mai frecvente metode de depistare precoce a cancerului de sân.

Tratamentul se stabilește în funcție de tipul tumorii, stadiul și gradul, mărimea și sensibilitatea celulelor canceroase la hormoni. Cele mai multe femei sunt supuse unei intervenții chirurgicale și primesc și tratament, înainte sau după operație, cum ar fi chimioterapie, terapie cu hormoni sau radioterapie.
Cum putem preveni? Controale periodice. Dietă echilibrată, aport redus de grăsimi saturate, fără alcool, sport cel puțin 30 de minute pe zi. Legume, fructe, semințe, alune, carne albă.