Am crezut că sunt pe moarte! Panica Andreei, colega mea de bancă, m-a bântuit toată viața. Mi-am jurat că fetița mea o să știe totul despre menstruație. Și că o să mă sfătuiesc cu specialiștii ce fel de discuții trebuie să am cu ea și de la ce vârstă. Și nu m-am ferit niciodată când am cumpărat absorbante și le-am așezat în dulapul de la baie. Eram pregătită să i le arăt, dacă voia și să îi explic ce fac cu ele, dacă întreba.
Advertisment
Mama și tatăl Andreei, de ce ați lăsat-o să treacă prin șocul ăsta? De ce nu ați avut o discuție cu ea? Chiar și scurtă, dacă nu vă simțeați confortabil. De ce să creadă că i s-a întâmplat ceva grav sau că e pe moarte?
Uite ce trebuia să îi explicați! Atunci când corpul unei fete începe să crească și să se pregătească pentru când va fi mare, uterul ei face un exercițiu. Unele fetițe îl încep la 8-9 ani, altele mai târziu.
Recomandări
Uterul formează un fel de așternut pentru viitorul bebeluș. Așternutul e făcut din apă, piele moale, cum avem în gură, și puțin sânge.
În fiecare lună, dacă în el nu e niciun bebeluș, uterul schimbă așternutul, iar cel vechi se scurge ușor-ușor prin vagin. Arată ca niște picături de sânge, dar e un proces curat și sănătos, iar femeile îl numesc ciclu. Denumirea științifică este menstruație.
În această perioadă a lunii, fata trebuie să-și pună absorbante în care să se strângă sângele.
Nu e o rușine, nu suntem murdare! E o bucurie că femeile și fetele au ciclu, pentru că asta înseamnă că se pregătește corpul pentru momentul când va avea înăuntru un bebeluș.
Ah, încă ceva. Și tații ar trebui să fie pregătiți să le vorbească fetelor despre menstruație. Prietenei mele Corina i-a venit ciclul când era la piscină, doar cu tatăl ei. Nu s-a simțit confortabil, dar a luat-o de mână, a dus-o la farmacie, i-a cumpărat absorbante și i-a spus: de azi ești femeie! Ne întoarcem la piscină săptămâna viitoare.
Deci se poate!
Partenerii noștri