SIDA, pe înțelesul copiilor de 5-8 ani. E un cuvânt care ne bagă-n sperieți și ne dă o stare horror. Știu! E prea devreme să vorbim cu copiii de 5-8 ani despre asta, ați putea crede. Știu! Purtați astfel de discuții cu copiii mai mari, mai ales care se pregătesc să înceapă viața sexuală. Știu! Pentru că ei sunt cei mai expuși.

Dar nu îi neglijați nici pe cei mici. Pentru că și ei aud aceleași știri la televizor sau la radio. Aud discuțiile colegilor mai mari și ale profesorilor pe holurile școlii. Sau ale adulților. Pe stradă, la locul de joacă, în magazine. Copiii noștri nu trăiesc într-o bulă, în care inserăm noi doar ce informații considerăm de cuviință. Copiii întreabă despre SIDA, pentru că se tem. Se tem să nu fie în pericol. Au auzit că e o boală înspăimântătoare și nu știu cum să se ferească de ea. Pentru că nu știu cum se transmite. Cea mai importantă informație pe care le-o puteți da este că nu sunt în pericol. Securizați-i! Cristi, oamenii se infectează cu HIV doar atunci când fac sex cu persoane infectate sau când folosesc ace infectate. Ori nu este cazul la vârsta ta, Cristi. Nu ai de ce să te temi acum, dar trebuie să ai mare grijă mai târziu. Să nu faci sex neprotejat, mai ales cu o persoană pe care nu o cunoști foarte bine și nici să nu te joci cu ace. Unii copii aud de bebeluși care ne nasc infectați cu HIV și urmează să se îmbolnăvească de SIDA. Așa că e normal să se sperie și să se gândească la faptul că poate s-au născut și ei așa. Cristi, doar bebelușii ai căror părinți sunt infectați sunt în pericol. Și cum noi, părinții tăi, nu am fost infectați, nici tu nu ai de ce să te temi.

Un băiețel de 8 ani a venit plângând de la școală țipând că o să moară de SIDA. Când mama l-a întrebat dacă știe cum se îmbolnăvesc oamenii de SIDA, copilul i-a spus: Da, știu! Copiii mai mari de la școală au spus că iei SIDA dacă nu porți prezervativ. Iar eu nu am purtat niciodată prezervativ! Nu prinsese și continuarea, că trebuie să facă și sex pentru asta. Vă imaginați ce a fost în sufletul acelui copil? Să-i liniștim noi, înainte să-i sperie alții! Educația sexuală a copiilor începe cu educația sexuală a părinților!

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
CORVINUL A CÂȘTIGAT CUPA ROMÂNIEI
PROBLEME ÎN PARADIS?
E GENUL MEU
XI ȘI PUTIN DUC UN RĂZBOI PT. PACE
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL