Endometrioza este o boală cronică, puțin cunoscută, care afectează însă una din 10 femei. Poate afecta femeile de orice vârstă, chiar și adolescente de 18 ani. E tare neplăcută, pentru că poate duce chiar și la infertilitate.

Ce se întâmplă? Țesutul endometrial căptușește uterul pe interior și sângerează la fiecare menstruație, în afara cavității uterine. E o afecțiune dureroasă care implică ovarele, trompele, vaginul și membrana care acoperă pelvisul. În unele cazuri se poate răspândi în afara zonei pelvine, ajungând pe suprafața externă a intestinului subțire sau gros, vezica urinară, plămâni, inimă, chiar și creier.

De la ce apare? Nu se cunosc cauzele exacte, dar ar putea fi de la o menstruație retrogradă, adică sângele menstrual nu iese din corp, ci se întoarce în trompele uterine și în cavitatea pelvină. Hormonii sau factorii imuni pot duce la transformarea celulelor peritoneale în celule endometriale. Disfuncția sistemului imun poate fi o altă cauză. Implantarea chirurgicală, se pot atașa celulele endometriale inclusiv pe incizia de la cezariană. E o boală cu evoluție lentă. Provoacă dureri mai ales în stadiile avansate.

Recomandări

CAZ ÎNCHIS
ACUZAȚII, ACUZAȚII, ACUZAȚII
AI TELEFONUL BARBIE?
SCHIMBĂRI LA HYUNDAI
FDA APROBĂ ZEPBOUND
CE E NATO FĂRĂ SUA?

Cele mai întâlnite simptome: menstre dureroase și crampe, dureri lombare și abdominale la ciclu, durere la contact sexual, dureri la urinare, menstruație abundentă sau sângerări între menstre.

Cum se tratează? În funcție de simptome, dorința de a avea copii, severitatea bolii. Există tratament medicamentos care poate doar ameliora simptomele, nu și vindeca endometrioza. Se poate trata și chirurgical, dar e recomandată amânarea pe cât posibil. La început nu se operează. În stadiul 1 și 2 poate fi controlată și cu dietă, sport, medicație asemănătoare celei hormonale, estrogen natural, produse naturale care substituie hormonii de sinteză sau hormoni de sintează cu administrare locală.

Nu uita, dacă ai simptomele de mai sus, mergi la medic! Mentalitatea că la 18 ani nu poți avea o boală atât de gravă e toxică. Ai grijă de tine!