Bolile cu trasnsmitere sexuală. Astăzi, despre Gonoree și Clamidia.

Sunt cunoscute ca boli tăcute, asta pentru că majoritatea celor infectați nu au simptome.

Netratate, pot urca, la bărbați, prin penis, până la prostată, ca apoi să coboare în testicule, ducând la sterilitate. Gonoreea și Clamidia sunt rareori fatale în cazul bărbaților.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Femeile pot muri de la Gonoree și Clamidia. De ce? Pentru că intră prin vagin, trec în uter, ajung în trompele uterine și de acolo în abdomen. Dacă ajung în abdomen, pot produce boala inflamatorie pelvină.

Dacă trompele uterine au fost infectate și s-au produs leziuni, spermatozoizii pot totuși să treacă prin ele și să fecundeze ovulul. Ovulul fecundat e însă mult mai mare și e posibil să rămână blocat în trompă. Când ovulul fecundat crește și mai mare, el poate rupe trompa, producând o hemoragie puternică. Așa se face că multe femei mor din cauza unei sarcini extrauterine. E drept că și mai multe supraviețuiesc, dar pot rămâne sterile sau bolnave cronic.

Pentru că infecția nu are deseori niciun simptom, sunt oameni care trăiesc ani de zile infectați. Leziunile din abdomen însă pot cauza femeilor probleme grave mai târziu.

Trebuie să te testezi de fiecare dată când schimbi partenerul! Când faci sex cu o persoană, chiar dacă ai o relație stabilă, ești îndrăgostit, sunteți fideli, nu uitați că vă expuneți la toate bolile pe care e posibil să le fi avut foștii.

Orice Gonoree poate fi vindecată cu antibiotice în primele stadii ale bolii. Dar există și cazuri izolate de Gonoree rezistentă la tratament.

Simptomele, dacă există, pot include usturime la urinare și o scurgere purulentă din penis sau din vagin. Uneori, actul sexual devine dureros.

Măi copii, nu vă jucați cu focul!

Educația sexuală a copiilor începe cu educația sexuală a părinților!