Cei mai mulți băieți observă primele semne ale maturizării pe la 12, 13 ani. Unii le pot observa chiar mai devreme, de la 10, iar alții mai târziu, după 16. Însă cele mai multe schimbări se termină atunci când împlinești 18 ani, Cristi. Chiar dacă sunteți de-o vârstă, vă dezvoltați în etape diferite. Așa că nu te lsa intimidat dacă alt băiat e mai înalt sau mai puternic. Unii încă nu au păr pubian, în timp ce alții sunt prea păroși.

Mulți o să aibă și vise … deocheate noaptea. E perfect normal să te dezvolți diferit față de prietenii tăi. Nu contează sau nu ar trebui să conteze cine e cel mai mare din clasă, cel mai înalt sau cel mai mâncăcios. Pubertatea începe atunci când organismul fiecăruia e pregătit. Nu la comandă și nu pentru că e pregătit corpul colegului de bancă. Te poți simți stânjenit dacă ești cel mai înalt din clasă sau frustrat dacă ești cel mai scund. Dar mai devreme sau mai târziu, fiecare va fi cel mai înalt sau cel mai scund dintr-un grup.

Corpul tău are nevoie de un depozit de energie înainte să poată face față creșterii care urmează. Așa că nu te îngrijora dacă te îngrași puțin, e normal la vârsta asta. Ca să știi la ce să te aștepți, îți fac aici o listă. Poți să treci și tu pe hârtie, să bifezi și să nu te panichezi sau frustrezi. Cristi, toți băieții trec prin asta. E drumul prin care devii bărbat.
Corpul tău va crește mai mult și mai solid.
Fața ți se va alungi.
Îți va crește păr în locuri noi.
Vocea și se va îngroșa.
Vei începe să transpiri mai mult și poate să miroși urât.
Penisul și testiculele se vor mări.
Vei începe să produci spermatozoizi.
Îți pot apărea coșuri, iar piele și părul ți se pot îngrășa.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA
PILE ȘI ȘTAMPILE