Bine-ai venit în lumea fetițelor de 2 – 4 ani! Ele trebuie să știe despre corpul lor că vulva e partea externă a organului genital feminin. E făcută din niște pliuri ale pielii. Cuvântul științific pentru aceste pliuri este labii, care înseamnă buze.

Smegma e numele secrețiilor brânzoase de culoare albă care se formează între pliurile vulvei și sub prepuțul penisului. Ea curăță și lubrifiază, deci e ceva normal și sănătos. Nu au de ce să le fie rușine. Copiii trebuie însă învățați să o spele, la fel de firesc cum îi învățăm să se spele după urechi. Înainte să învățăm copiii cum să se spele, trebuie să învățăm și părinții cum să îi spele. Pentru că mulți încă se rușinează și nu reușesc să își spele copiii cum trebuie. Dacă nu îi spălăm bine, pot face infecții. Haideți să normalizăm discuțiile despre corpul nostru!

La capătul din față al vulvei, acolo unde pliurile pielii se unesc, există o parte a corpului numită clitoris, mare cât vârful degetului unui bebeluș. În spatele clitorisului se află uretra, pe unde iese urina. În spatele uretrei se află vaginul, pe unde iese afară bebelușul la naștere.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Copiii foarte mici e bine să știe că vaginul e deschizătura sau orificiul cel mai curat din tot corpul. Produce tot timpul secreție, ca ochii. Uneori, în timpul zilei, umezeala iese afară din vagin și o putem vedea pe hârtia de toaletă. Alteori, secreția care se scurge afară se usucă pe chiloți și face o pată albicioasă sau gălbuie. Să nu lăsăm fetițele să se sperie de pete, să-și ascundă chiloții, sau să refuze să îi dea jos. Vorbiți cu ele și spuneți-le că e o veste minunată, înseamnă că vaginul lor e curat și sănătos. În spatele vaginului se află anusul, prin care iese scaunul.

Desigur că un copil de 2-4 ani nu o să rețină din prima aceste denumiri. Dar e important să își cunoască tot corpul și să înțeleagă modificările prin care trece

Profa de sex ne povestește o întâmplare extrem de amuzantă cu un tătic care are un băiețel de 5 ani. Tăticul, foarte intrigat, a venit acasă și i-a spus mamei că nu înțelege de ce la grădiniță băiatului lor i se spune că fetele au… gin.

Educația sexuală a copiilor începe cu educația sexuală a părinților.