Totul despre sănătatea testiculelor, pentru băieții de 9-12 ani. Cristi, abia după 3 ani de la instalarea pubertății testiculele ajung la dimeniunea adulților. Penisul, în schimb, atinge dimensiunea maximă abia după 8-10 ani de la declanșarea pubertății. Știu că la 10 ani ești curios care e cel mai lung sau cel mai mic penis din lumea și știu că îngrijorarea legată de mărimea penisului nu se termină niciodată. Și bărbații sănătoși de vârstă mijlocie se plâng că penisul lor se face tot mai mic.

Veste bună: penisul nu se face mai mic. Doar că burta se face mai mare! Cristi, tot ce vezi în revistele pornografice pe care le răsfoiți în toaleta băieților, conțin poze fake sau ale bărbaților care și-au mărit chirurgical penisul. Penisurile, când nu sunt în erecție, pot avea diferite dimensiuni. Dacă nu simți vreun disconfort, nu e niciun fel de problemă. Când intră în erecție, majoritatea au între 14 și 18 cm. Cristi, nu te mai stresa. Penisul e făcut pentru a transporta spermatozoizii, iar pentru asta nu e nevoie de mai mult de 5 cm. Restul e decor. Mare atenție! Unii băieți pot avea micropenis. În acest caz e bine să consultați un medic, pentru tratament. 

Nu-i de glumă cu sănătatea testiculelor. Cancerul testicular este una dintre principalele cauze de decese în rândul adolescenților si adulților. Din fericire, e ușor de tratat. Dacă e depistat la timp.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cristi, trebuie să le examinezi în mod regulat. La duș e un moment foarte bun. Ele trebuie să fie netede la pipăit, ca un ou fiert tare și curățat de coajă. Dacă descoperi vreo umflătură sau ceva care la pipăit seamănă cu un grăunte de sare, e nevoie de un examen medical. Să știi că unul e mai mic decât celălalt, iar atunci când stai în picioare, unul atârnă mai jos în sac. Altfel, s-ar ciocni între ele.

Educația sexuală a copiilor începe cu educația sexuală a părinților!