• Anchetatorii investighează o suspectare a unei scurgeri în interiorul unei agenții.
  • Guvernul își propune să asigure aderarea la UE și să atragă investitori pentru a ajuta la reconstrucția după războiul cu Rusia.
  • NABU nu a oferit detalii despre scurgere de informații.

UPDATE 22:00

La doar câteva ore după ce cel puțin două persoane au fost ucise și 33 rănite în timpul unei lovituri asupra unui hipermarket din Harkov, o altă lovitură în centrul orașului a provocat rănirea a cel puțin 12 persoane, potrivit unei postări pe Telegram a primarului din Harkov, Ihor Terejov, transmite The Kyiv Independent.

Lovitura a avut loc într-o zonă rezidențială densă, a precizat Terekhov. Printre răniți se numără și un băiat de 13 ani care a fost spitalizat, a raportat pe Telegram guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Siniehubov.

UPDATE 19:30

Doi oameni au murit, iar alţi 24 au fost răniți după ce armata rusă a atacat un hipermarket cu materiale de construcții din Harkov, au anunțat oficialii ucraineni, informează The Kyiv Independent.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Într-o postare pe Telegram, guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Siniehubov, a declarat că două bombe rusești teleghidate au lovit clădirea, ucigând două persoane și provocând un incendiu pe o suprafață de 15.000 de metri pătrați.

Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, este posibil ca peste 200 de persoane să se fi aflat în interiorul hipermarketului în momentul atacului. Ministrul ucrainean de Interne, Ihor Klymenko, a declarat ulterior că 24 de persoane au fost rănite și că 15 persoane sunt date dispărute.

„Rusia a lovit în mod deliberat un obiect civil în mijlocul unui weekend”, a adăugat el.

UPDATE 19:00

Două persoane au fost ucise, iar alte 10 rănite în urma bombardamentelor în satul Oktiabrskiy din regiunea Belgorod.

UPDATE 18:00

Mai multe explozii au fost raportate în Belgorod și Chuhuiv, iar o persoană a fost rănită în urma loviturii cu drone în Stanislav din regiunea Herson.

UPDATE 17:00

Un alt atac aerian în Harkov a vizat Central Park.

UPDATE 16:00

Cel puțin două persoane au fost ucise și patru rănite, în urma bombardamentelor rusești la Harkov. Centrul comercial mare este în flăcări.

UPDATE 15:00

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat sâmbătă că un împrumut pentru Ucraina, susținut de veniturile provenite din activele suverane rusești înghețate, este „principala opțiune” pe care liderii G7 o vor lua în considerare în iunie, dar a adăugat că nu dorește „să scoată nimic de pe masă ca o posibilitate viitoare”.

Yellen a declarat reporterilor, la finalul unei reuniuni financiare a G7 din nordul Italiei, că planul beneficiază de un sprijin larg și că mai este „destul de mult de lucru” pentru a-l transforma în realitate, adăugând că Uniunea Europeană, formată din 27 de membri, trebuie să îl aprobe.

„Trebuie să fie concretizat în cadrul UE, astfel încât să devină o propunere pe care UE să o aprobe, ceea ce înseamnă o mulțime de țări”, a spus Yellen. „Nu este un dat, așa că nu spun că este un acord total încheiat”.

UPDATE 14:00

Rusia va da o ripostă dacă țările occidentale îi vor folosi ilegal activele, a declarat sâmbătă ministrul rus de finanțe Anton Siluanov, citat de agenția de presă TASS.

Siluanov a comentat planurile Grupului celor șapte (G7), principalele democrații industrializate, de a folosi veniturile din activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina.

UPDATE 13:00

Forțele rusești au preluat controlul asupra satului Arkhanhelske din estul regiunii ucrainene Donețk, a anunțat sâmbătă agenția de presă Interfax, care citează Ministerul rus al Apărării.

De asemenea, forțele rusești avansează în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, după ce au respins două contraatacuri ale forțelor ucrainene, a precizat ministerul.

UPDATE 12:00

Statul Major al armatei ucrainene, în raportul său de seară de vineri, a declarat că situația din Vovchansk, Harkov, este „tensionată, dar controlată de forțele de apărare”.

„Armata rusă a lansat astăzi teroarea aeriană împotriva acestui oraș – opt bombe ghidate au lovit orașul”, a precizat acesta. Au fost lansate atacuri asupra a cel puțin alte două așezări la nord de Harkov.

Un raport al Statului Major General, publicat târziu în noapte, a precizat că forțele ucrainene au respins 10 atacuri rusești în zonă, inclusiv în jurul orașului Vovchansk.

De asemenea, acesta a precizat că forțele rusești au obținut „succese parțiale” în zonele din apropiere de Kupiansk, mai la est în regiunea Harkov, și în sectorul Pokrovsk, unde au avut loc lupte grele mai la sud în regiunea Donețk.

Bloggerii militari ucraineni au declarat că trupele ucrainene și-au menținut terenul în jurul Vovchansk, iar forțele rusești au folosit mai puțină infanterie în zonă și au tras în schimb de la distanță, cu o precizie limitată.

UPDATE 11:00

Adjunctul șefului Statului Major General al armatei ruse a fost acuzat de luare de mită și arestat, au declarat anchetatorii – cel mai recent caz dintr-o serie de cazuri de corupție de profil înalt care a zguduit conducerea lui Vladimir Putin.

Arestarea generalului-locotenent Vadim Shamarin este a patra arestare a unei personalități de rang înalt din domeniul apărării în decurs de o lună, începând cu 23 aprilie, când ministrul adjunct al apărării Timur Ivanov a fost plasat în arest preventiv pentru suspiciune de luare de mită.

De atunci, au mai fost arestați generalul-locotenent Iuri Kuznetsov, șeful personalului din cadrul Ministerului Apărării, și generalul-maior Ivan Popov, fostul comandant al Armatei 58 din Rusia.

UPDATE 10:00

Statul Major al armatei ucrainene, în raportul său de seară de vineri, a declarat că situația din Vovchansk, Harkov, este „tensionată, dar controlată de forțele de apărare”.

„Armata rusă a lansat astăzi teroarea aeriană împotriva acestui oraș – opt bombe ghidate au lovit orașul”, a precizat acesta. Au fost lansate atacuri asupra a cel puțin alte două așezări la nord de Harkov.

Un raport al Statului Major General, publicat târziu în noapte, a precizat că forțele ucrainene au respins 10 atacuri rusești în zonă, inclusiv în jurul orașului Vovchansk.

UPDATE 9:00

Ucraina a atacat în noaptea de joi spre vineri un complex militar rusesc din Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA, potrivit The Wall Street Journal.

Un oficial ucrainean din domeniul apărării a declarat pentru ziar că racheta a aterizat pe un centru de comunicații al forțelor ruse de apărare aeriană din orașul Alushta.

Canalele de socializare din Crimeea au raportat mai multe explozii în orașul de coastă, un videoclip arătând o explozie de mari dimensiuni, dar amploarea pagubelor nu este încă cunoscută.

Atacul este cel mai recent care vizează infrastructura militară rusă din regiune.

UPDATE 8:00

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenski, a vizitat regiunea nord-estică Harkov, pe fondul noului asalt al Rusiei în zonă.

Liderul ucrainean a declarat că a discutat despre situația de pe linia frontului, în special în orașul Vovchansk, care a devenit o poziție defensivă primară în apropierea graniței cu Rusia.

Au fost prezenți atât guvernatorul regiunii, Oleh Syniehubov, cât și primarul capitalei omonime a regiunii, Igor Terekhov.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Cel mai important ofițer anticorupție al Ucrainei și-a suspendat vineri adjunctul șef, în timp ce anchetatorii investighează o suspectare a unei scurgeri în interiorul unei agenții considerată cheie pentru eforturile țării pentru transparență, scrie The Independent.

Guvernul este sub presiune pentru a curăța greșeala și a dovedi că poate susține statul de drept, deoarece își propune să asigure aderarea la UE și să atragă investitori pentru a ajuta la reconstrucția după războiul cu Rusia.

Biroul Național Anticorupție al Ucrainei (NABU) a declarat că directorul Semen Kryvonos l-a suspendat pe primul adjunct al șefului pe baza recunoașterii de către angajat a „un posibil conflict de interese” în urma unei investigații privind scurgerea de informații.

NABU nu a oferit detalii despre scurgere de informații, dar o sursă de aplicare a legii a declarat joi că a compromis o investigație importantă a unui proiect de construcție a drumurilor care implică bani guvernamentali.

De asemenea, agenția nu a numit oficialul suspendat, care nu a fost implicat în fapte greșite, dar site-ul său afișează Gizo Uglava ca deținând această funcție. El nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii prin intermediul unui purtător de cuvânt al NABU.

„Subliniem că conducerea și personalul biroului sunt cel mai interesați să efectueze o investigație completă, cuprinzătoare și imparțială asupra acestui fapt”, a spus agenția într-un comunicat.