„Marius Tucă Show”, 4 mai 2021. Invitată: Doina Levintza, creatoare de modă

Doina Levintza – scenograf, sculptor, designer, om de teatru, a fost invitata lui Marius Tucă la emisiunea „Marius Tucă Show” de marți seară, într-o ediție-eveniment.

„Ca să văd, îmi închid, mai întâi, ochii”. Am ales aceste cuvinte ale lui Gaugin pentru că arta Doinei Levintza transcende văzutul într-un mod subtil dar pătrunzător, concret. Orice creație pleacă de la un vis. Ceea ce se vede a fost mai întâi nevăzut. A fost visat, înțeles pe deplin și abia apoi transformat în văzut.

Doina Levintza nu are nevoie de o prezentare anume. O creație grandioasă, de o noblețe spirituală aparte, unică, o viziune cu totul excepțională sunt semnătura „Levintza”. A creat decoruri și costume pentru emisiuni de televiziune, pentru spectacole de teatru, a organizat show-uri de modă. De un indiscutabil bun-gust, costumele Doinei Levintza sunt grele, maiestuoase, personale, nu se pot uita.

A creat costume pentru „Richard al II-lea”, „Richard al III-lea”, pentru „Portretul lui Dorian Gray”, pentru „Societatea de vânătoare”, „Ghilgameș”, a lucrat cu Andrei Șerban, Mihai Mănuțiu, Dragoș Galgoțiu, Gyorgy Harag. O vizită în galeria Doinei Levintza te transpune hipnotic în epoci și spații la care nu ai, altfel, acces. Aici vezi rochia purtată de Oana Pellea în Richard al II-lea, dincolo un altul din Casanova, mici colțuri de vreme peste tot, iar dacă timpul are miros, cu siguranță că miroase a rochii de epocă.