• George Costin: ,,Spectacolele de teatru nu sunt niște borcane de murături pe care le iei dintr-o parte și le pui în alta”
  • George Costin, despre menirea actorului: ,,Nu prea cred și nu am crezut niciodată în faptul că breasla actorilor poate să schimbe lumea în afara teatrului”
  • Streinu Cercel: „Într-un timp, nu foarte îndepărtat, toate spitalele din România vor fi spitale COVID
  • Prof. Dr. Streinu Cercel, despre data la care putem spera că vom baga definitiv în izolare epidemia care ne-a transformat complet vieţile: „În 2023 se termină!”

Ediție specială a emisiunii ,,Marius Tucă Show”, cu actorul George Costin și prof. dr. Adrian Streinu Cercel – o revenire în spațiul public după câteva luni bune de absență – în platoul Aleph News.

Despre teatru, actori, roluri, mască și distanțare în pandemie

Invitat în prima parte a emisiunii, actorul George Costin îţi povesteşte despre cum se vor juca spectacolele şi cât de greu este pentru actori să se adapteze noului scenariu impus de pandemie, unul cu mască şi cu distanţare.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA

Acesta vorbește despre menirea actorului, susținând că cea a oamenilor de teatru ar trebui să fie una simplă și anume să facă teatru.

George Costin: ,, Actorii nu pot schimba lumea în afara teatrului

“Sunt două lucruri pe care vreau să le spun. O dată că nu prea cred și nu am crezut niciodată în faptul că breasla actorilor poate să schimbe lumea în afara teatrului, protestând pentru diferite lucruri. Cred că menirea actorilor și a oamenilor de teatru este să facă teatru, în primul rând.

Și doi, nici nu aș vrea să ne extragem așa și să spunem că noi, actorii, am fost mai vitregiți decât alte categorii sociale. Mi s-ar părea nedrept față de alte categorii, chiar si alte industrii.”

George Costin: ,,Nu poți juca cu mască și distanțare fizică!

Întrebat de Marius Tucă cum va juca, spre exemplu,  în Hamlet, păstrând distanța fața de ceilalți colegi, George Costin recunoaște că acest lucru este aproape imposibil și că nu prea există sorți de izbândă pentru actori în aceste condiții.

Actorul atinge și un subiect care a stârnit dezbateri aprinse în spațiul public și anume discursul Cristi Puiu de la TIFF, mărturind că împărtășește ideile regizorului și că este nevoie de astfel de oameni.

”M. Tucă: Cum o să jucați în Hamlet? Câți actori sunteți în distribuție?

G. Costin: Suntem mulți, dar în oricare spectacol nu se poate să joci cu mască. Nu poți să faci lucrul ăsta.

M. Tucă: Și în ceea ce privește păstrarea distanței?

G. Costin: Sub nicio formă, nu ai cum. Spectacolul a fost făcut. Îl joci sau nu-l joci. Dacă se va decide că spectacolul intră în contradicție cu normele nu se va putea juca.

M. Tucă: Și ce-o să jucați?

G. Costin: E o întrebare foarte bună pentru că aici va trebui să existe un dialog. Teatrul nu va mai exista așa cum îl știm noi înseamnă. Oricum, viața noastră se schimbă în fiecare zi, cu pași mici și aproape fără să ne dăm seama. Am început să ne schimbăm cu toții de la purtat măști la faptul că nu ne mai luăm în brațe. Împărtățesc ideile lui Cristi Puiu, va trebui să se interzică arta teatrală în aceste condiții, nu ai cum, este imposibil pur și simplu și asta cred că o spune orice om de teatru.”

George Costin: ,,Spectacolele de teatru nu sunt niște borcane de murături pe care le iei dintr-o parte și le pui în alta”

”M. Tucă: Ce înseamnă pentru actorul George Costin redeschiderea teatrelor?

G. Costin: E un lucru bun, dar nu va fi cel mai simplu lucru, la fel cum a fost și cu spectacolele de teatru în aer liber. Nu e cel mai simplu lucru din lume. Așa cum îi place să spună domnului Victor Ioan Frunză, regizorul meu, că spectacolele de teatru nu sunt niște borcane de murături pe care le iei dintr-o parte și le pui în alta. Deci, nu le iei dintr-un teatru și le pui în stradă și invers. Nu merge așa! Spectacolele sunt gândite într-un anumit context, într-un spațiu anume. Ok, dacă ai o idee să faci un spectacol itinerant e cu totul altceva, dar, în general, teatrele de repertoriu în care eu, noi lucrăm, au repertoriul fixat acolo unde a fost făcut.”

Covi-19. Mult a fost, cât a mai rămas?

   Invitat în cea de-a doua parte a emisiunii, prof. dr Adrian Streinu Cercel – care a purtat masca pe durata prezenței sale în studioul Aleph News – face o analiză completă și complexă a epidemiei de COVID-19 în țara noastră. Eugenia Foarfecă, jurnalist Aleph News, specializat în domeniul sănătății,  s-a alăturat și ea,  pe zoom, discuției.

Adrian Streinu Cercel: ,,Am avut un start foarte bun, dar nu am avut răbdare

Prof. dr. Cercel susține că o singură țară de pe planeta asta – care a respectat așa cum trebuie regulile impuse – a reușit să stopeze apariția virusului și aceea este China. Despre evoluția epidemiei în țara noastră, acesta mărturisește că am avut un start foarte bun, însă nu am mai avut răbdare, iar acest lucru ,,nu te lasă nepedepsit.”

În plus, afirmă că „într-un timp, nu foarte îndepărtat, toate spitalele din România vor fi spitale COVID.”

,,Marius Tucă: Domnule profesor, mă bucur că ați venit. Mi-ați spus că veți purta mască. De ce ați dispărut din spațiul public?

Adrian Streinu Cercel: Nu am dispărut. I-am susținut în plan profesional. Fiecare își alege cu cine să facă echipă.

Marius Tucă: A fost un document care a ieșit în presă și ați fost executat.

Adrian Streinu Cercel: A fost pretext.

Marius Tucă: Au fost mulți români care au intrat în Romania fară să ia măsuri. Acesta a fost păcatul?

Adrian Streinu Cercel: Nu ai cum să oprești pandemia în timp real… doar dacă țările fac asta în același timp. O singură țară a fost care a reușit să stopeze.

Marius Tucă: China.

Adrian Streinu Cercel: Da, China.”

Prof. dr. Streinu Cercel: „21 de copii sunt internați azi la ATI, la Balș”

Managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti a precizat că „21 de copii sunt internați azi (n.r. – 8.09.2020)  la ATI, la Balș”. El explică faptul că tratamentul administrat acestora variază în funcție de greutatea fiecăruia.

,,Eugenia Foarfecă: Știu cât de multa munca este. Mulți suntem părinți, aveți copii cu coronavirus internați pe secția de ATI?

Adrian Streinu Cercel: Foarte puțini. Sunt 21 de copii internați astăzi.

Eugenia Foarfecă: Protocoalele de acest tratament sunt diferite?

Adrian Streinu Cercel: Variază. Variază de la greutatea celui mic. Nu îmi place să fac medicină cu televizorul.”

Prof. Cercel: ,,Această mască pe care o port eu acum să știți că va fi cea care va face diferența”

“M. Tucă: Vom avea 200.000 de cazuri până la sfârșitul anului? Avem 100.000 acum.

Streinu-Cercel: Foarte probabil. La nivelul ăsta, foarte probabil. Noi trebuie să ne uităm foarte atent în jurul nostru și să vorbim cu noi, ce vrem noi de la noi. Cum am spus și cu alte ocazii, nu poate să ne apere nimeni, dacă nu ne apărăm noi. Această mască pe care o port eu acum să știți că va fi cea care va face diferența. Virusul știm că intră pe gură, nas și, respectiv, prin ochi. Acoperim nasul și gura, deja am tăiat doua porți importante de intrare.

Nu facem asta și ne jucăm de-a pandemia, ne asumăm și riscul să luăm virusul. Dacă ne asumăm riscul să luăm virusul, avem trei posibilități. Prima posibilitate, cea mai fericită, este să facem o infecție care este asimptomatică, adică nu ne doare nimic, nu ne înțeapă nimic, nu avem niciun fel de problemă. A doua posibilitate este să facem o formă ușoară, dar care are potențial evolutiv și a treia posibilitate, să facem o formă severă sau critică, care să ne scoată, eventual, din peisaj.”

Streinu Cercel, despre începerea școlilor în vremea Covidului

”Streinu Cercel: Școlile vor începe. Fără doar și poate. Problema este cum încep școlile. În măsura în care eu am la dispoziție date de circulație a virusului în arealul școlii mele, eu pot să decid dacă încep cu prezență în clasă, totală 100% sau jumătate online, jumătate acasă sau, mă rog, ce altă măsură, dar pe măsură ce am aceste date.

De aia testările în jurul nostru sunt foarte importante pentru că ne spun exact același lucru, cum să ne comportăm. Acum mai e un lucru foarte bun și anume, elevii sunt foarte receptivi, inclusiv la purtatul măștii. Și eu mă uitam la nepoțica mea de un an și un pic, fratele ei avea mască și voia și ea mască… Și evident că i s-a pus și ei mască. Și era foarte mândră să poarte mască.

M. Tucă: În familia lui Streinu Cercel este obligatorie masca.

Streinu-Cercel: Categoric, noi nu discutăm chestia asta. Dacă vrem să trăim, trebuie să ne protejăm că nu ne protejează nimeni. Mai ales în mediul în care lucrăm.

M. Tucă: Deci credeți că nu vor fi mari probleme, apropo de focare și cu școala.

Dr. Streinu-Cercel: Școlile trebuie să fie pregătite, cadrele didactice să înțeleagă același lucru și să nu poarte masca sub nas, pentru că astfel o poartă degeaba.

M. Tucă: Sunteți profesor universitar. Școala asta online… ce se va întâmpla cu școala online?

Streinu-Cercel: Bună întrebare! Deja noi am discutat la nivel de rectorat cum începem cursurile. Cel puțin pentru problematica de boli infecțioase o să începem online, pentru că există, evident, un risc să îi băgăm în spitale covid și vom face doar cursurile online și, respectiv, ceva lucrări practice. Celelalte clinici universitare vor începe obișnuit.”

Streinu Cercel: ,,Problema pe care mi-o pun eu este cum se va vota în spitalele Covid?”

,,Clasa politică va trebui să analizeze foarte bine cu specialiștii circulația virusului și să știe exact unde trebuie să deschidă și unde nu poate să deschidă o zonă de vot. Problema pe care mi-o pun eu este cum se va vota în spitalele Covid? Persoanele care vin în spital cu urna nu au nici cea mai mică pregătire din punct de vedere al echipării și dezechipării.

Și atunci apare un risc potențial al contaminării acestor oameni. Deci această problemă va trebui să se discute foarte profund. Eventual, cei care ajung să vină cu urna în aceste spitale să facă niște exerciții prealabile de echipare-dezechipare.”

Când se termină pandemia. Răspunsul lui Adrian Streinu!

”Eugenia Foarfecă: Întrăm într-o eră a pandemiilor și în acest context aș întreba ce ar trebui să facă România pentru a fi la o eventuală nouă pandemie mai pregătită? Unde vedeți schimbarea majoră?

Streinu Cercel: În primul rând spitalele nu vor mai semăna cu ce au fost spitalele înainte. Ele vor fi modificate cu circuite total diferite de tip triaj, covid, non covind. Nu mai seamănă nimic cu nimic. Relația medic-pacient nu mai seamănă cu ce era până acum.

Dacă până acum medicul vorbea față în față cu pacientul, de acum se impune distanța între cei doi parteneri de discuție, pentru că un lucru deosebit de important în diagnosticul unei boli este anamneza, adică discuția cu pacientul în așa fel încât să diseci evoluția în dinamică ca să îți dai seama despre ce este vorba. Lucrurile se vor schimba foarte mult. O serie de investigații sunt amânate tocmai că nu există acces imediat în zonele care sunt non-covid sau în zonele covid. Lucrurile se schimbă esențial. Practic, toată lumea va avea de clădit un nou sistem sanitar bazat pe cu totul alte modalități de circulație în interiorul acestor spitale.

M. Tucă: Când se va termina epoca aceasta a coronavirului?

Streinu Cercel: În 2023.”