Mindset. Perfecționismul și evitarea greșelilor

Există lideri și manageri care supraapreciază competiția și perfecționismul, pentru că în România avem  o cultură bazată pe competiție și perfecționism. Consecința este că acești lideri și manageri caută oameni care nu greșesc niciodată.

Așa se explică ușor de ce majoritatea managerilor alege să vâneze greșeli și intervine prompt când ceva nu merge bine. Problema este că acest mecanism omoară inițiativa și motivația oamenilor, care rapid vor înțelege că dacă nu faci mai nimic, nici nu ai cum să greșești.

Vânarea greșelilor are de cele mai multe ori consecințe negative. Obiectivul oamenilor va fi să greșească mai puțin ca ceilalți. Asta îi va face să nu se mai gândească la potențialul lor sau la ce ar putea să facă în mod ideal. Cadrul competițional va opri colaborarea între oameni, iar acest lucru, cuplat cu dorința de a evita greșelile poate să ducă la organizații aproape paralizate.

Dacă vrem creștere, inovație și idei creative însă, avem nevoie să lăsăm oamenii să greșească. Oamenii cu spirit antreprenorial au zeci de idei în fiecare zi, din care doar câteva sunt viabile. Ca să ajungem la ele, însă, este nevoie să le acceptăm și pe cele mai puțin reușite, pentru că putem învăța din proces.

Dacă ne este frică să greșim și vrem doar idei reușite, probabil după o vreme ne va fi frică să exprimăm toate ideile, pentru că fără discuții cu ceilalți ne va fi greu să le deosebim pe cele bune de cele care nu duc nicăieri.  Cum ar fi dacă în loc să vânăm greșeli, am vâna comportamente pozitive?