„Ne pleacă oamenii!!! Dar nu putem face nimic, că oamenii în general pleacă din cauza salariului și noi nu prea avem bugete” eE o idee pe care am auzit în ultima vreme în diverse forme. Este util ca la aceste discuții să ne uităm la câteva lucruri.

De exemplu, 79% din angajați au experimentat direct diverse forme de micromanagement. Mai mult, 69% dintre angajați s-au gândit să demisioneze din cauza micromanagementului cel puțin odată de-a lungul carierei, ne arată un studiu.

Dacă ne uităm la aceste cifre, devine clar că a vorbi doar de lipsa de resurse ca și cauză a demisiilor reprezintă evitarea subiectului și a problemei reale.

Înainte să vorbim de buget am putea aborda problema culturii organizaționale. Iar ăsta e un subiect greu, dureros și inconfortabil, care necesită schimbări mari. Schimbarea liderilor.
Apoi, desi stim ca prioritatea pentru orice organizatie ar trebui sa fie retentia, cand ne uitam la majoritatea bugetelor o sa vedem ca banii grei se investesc în recrutare, nu în retenție. De ce?
Pentru ca la recrutare mai poti sa pari ce nu esti. La retentie, nu.

Poti sa spui unui om dinafară ca organizatia este atentă la nevoile oamenilor, ca ai manageri competenti, umani, ca aveti echipa si cultura sanatoasa, chiar daca nu e asa. Iar omul te poate crede.

Nu poti sa spui toate aceste lucruri oamenilor din organizatie. Sau poti, dar ei stiu cum e organizatia cu adevarat, fara makeup.

A ține oamenii nu este ușor, pentru ca necesita o implicare, pe care nu poți să te prefaci doar că o ai.
Iar organizatiile deseori aleg calea usoara – recrutarea. Care, din fericire, devine și ea din ce in ce mai grea.

Recomandări

CUM ARATĂ VIITORUL SIRIEI?
UNDE A DISPĂRUT FICO
D. DAVID: MANUALE INSUFICIENTE
ZELE VEDE O ȘANSĂ ÎN TRUMP
MELONI: MUSK E GENIU
TRUMP VREA DRAPELELE SUS