Vă spuneam nu demult că cei din Marea Britanie au început cel mai mare test de până acum al săptămânii de muncă de 4 zile, fără reducerea salariilor.

La test au participat 3300 de oameni din 70 de companii, din toate domeniile.

Acum câteva zile s-a încheiat testul și chiar dacă nu avem încă rezultatele și analiza completă de la cercetătorii de la Oxford, Cambridge și Boston College, managerii participanți la program spun nu numai că programul le-a schimbat viața angajaților, dar și că productivitatea companiilor nu a scăzut.

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
UPT SCHIMBĂ EDUCAȚIA PRIN TEHNOLOGIE

Oamenii au apreciat flexibilitatea și mulți spun că ziua liberă în plus nu doar le-a redus mult nivelul de oboseală, dar le-a și permis să se apuce de proiecte și activități de care nu aveau timp până atunci.

Teste similare s-au făcut până acum în Belgia, Islanda sau Noua Zeelandă. Nu trebuie însă să ne uităm doar la teste. Institutul de Științele Economice ale Muncii din SUA a făcut o cercetare masivă în care a observat că din 1973 până astăzi numărul oamenilor care lucrează 4 zile pe săptămână s-a triplat. Sau s-a mărit cu 8 milioane. Tendințe similare vedem și în Germania, Olanda sau Coreea de Sud.

La nivel global există un trend clar de a regândi munca.

Asta nu înseamnă că toată lumea va lucra cu o zi mai puțin în curând, însă este clar că dezbaterea nu mai e doar despre cât, ci și despre cum lucrăm.

Săptămâna de muncă de 4 zile nu este soluția tuturor problemelor și nici nu se potrivește tuturor industriilor.

Dar ne permite să deschidem discuții noi despre performanță și eficiență.

Iar asta va schimba felul în care muncim.