• La 14 mai, marcăm Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste.
  • În România au fost identificate în arhive peste 93.000 de fişe ale foştilor deţinuţi politici.
  • Arhitectul Constantin Joja a fost condamnat în august 1948 pentru ”simpatii legionare” şi prietenia din studenţie cu Constantin Noica.

Noaptea de pe 14 spre 15 mai 1948 este o pată neagră în istoria recentă a României. Teohari Georgescu, ministrul de Interne şi Ana Pauker au pornit cea mai amplă operaţiune de arestare a peste 10.000 de tineri care au făcut parte din mişcarea legionară.

Arestările au continuat zile şi nopţi la rând, iar printre ei s-a aflat şi arhitectul Constantin Joja. Prieten cu Constantin Noica în anii de studenţie, arhitectul Joja este condamnat în august 1948 de Tribunalul Militar Bucureşti pentru ”simpatii legionare”. Este încarcerat la Aiud şi transferat apoi în lagărul de la Poarta Albă, de unde ajunge pe şantierul Cazinoului din Constanţa.

Jumătate de veac mai târziu, un petec de sac în care era o hârtie cu numele deţinuţilor care au lucrat la cazinou, a fst descoperit în tencuiala clădirii. Constantin Joja a fost reabilitat de comunişti pentru vasta lui experienţă atât teoretică cât şi practică.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Poţi vedea amprenta arhitectului pe Hanul lui Manuc, dar mai ales pe Hanul cu Tei. Ambele monumente istorice au fost reabilitate în anii 70 sub îndrumarea fostului deţinut politic.