• Aurul, dolarul şi francul elveţian au atins noi maxime istorice în raport cu leul
  • Analiştii spun că deprecierea leului e normală având în vedere incertitudinile interne şi externe
  • Dacă nu ar fi intervenit BNR, leul s-ar fi dus spre 4,85 lei pentru un euro

Dacă ai investiţii în dolari sau aur, astăzi eşti mai bogat. Însă, dacă ai credit în franci elveţieni vei plăti o rată mai mare. E o zi proastă pentru leu, iar analiştii pun deprecierea monedei naţionale pe seama incertitudinilor externe şi interne tot mai mari.

„Toate certurile la nivelul UE pe buget (…) şi neînţelegerile astea întotdeauna au creat instabilitate şi România şi ţările din UE care nu au moneda euro sunt ţinte”, spune analistul Dragoş Cabat.

Dolarul american a ajuns la 4,41 lei luni, iar gramul de aur a sărit de 225 de lei. Deci, dacă plănuiai să cumperi aur sau dolari, mai bine mai aşteaptă. Iar dacă ai rate în franci elveţieni aşteaptă-te să plăteşti mai mult. Moneda elveţiană a ajuns aproape la 4,5 lei.

Recomandări

CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?
CINE CONDUCE ROMÂNIA
CIOLACU RĂMÂNE PREMIER
CINE CONDUCE ROMÂNIA?

„Dar una peste alta toate acestea spun că este o zonă de instabilitate. Şi la nivel internaţional, şi cu China, cu coronavirusul – toată lumea este speriată – şi intern. Iar în situaţiile acestea, monedele mai vulnerabile, din ţări unde dezechilibrele macroeconomice există clar în sistem, aceste monede sunt atacate”, mai spune Cabat.

Şi euro a ajuns la 4,78 lei, dar analiştii spun că este o evoluţie normală a monedei naţionale.

„Deci dacă nu ar fi intervenit Banca Naţională leul s-ar fi dus uşor către 4,8 – 4,85 (pentru un euro) liniştit. Banca naţională a intervenit, a stopat şi chiar inversat trendul, dar acum el încet-încet se reia pe măsură ce incertitudinile astea politice interne şi internaţionale continuă”, arată analistul.