O dronă MQ-9 Reaper, care l-a ucis pe generalul iranian Quasem Solemanim a fost prezentată la Cluj. Mesajul ambasadorului SUA

  • Cea mai temută dronă din lume este în România
  • Drona care l-a ucis pe generalul iranian Quasem Solemani a fost prezentată la Cluj
  • Ambasadorul SUA în România, mesaj de forţă la adresa Rusiei

Cea mai temută armă din lume e în România. E vorba de drona MQ-9 Reaper care a fost folosită de americani la asasinarea generalului iranian Quasem Soleimani. Avionul de luptă fără pilot e la baza aeriană din Câmpia Turzii şi va fi testat şi de soldaţii noştri într-un exerciţiu comun al NATO. Drona caută şi atacă ţinte la sol cu rachete AGM-114 Hellfire. Cea de la Cluj însă e echipată doar pentru misiuni de recunoaştere şi supraveghere. Chiar sub nasul dronei, ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerberg, a vorbit despre importanţa parteneriatului româno-american în faţa ameninţării crescânde a Rusiei.

Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România: De când România s-a alăturat NATO, în 2004, am făcut împreună contribuţii care vor menţine această regiune în siguranţă în faţa noilor ameninţări. O astfel de contribuţie este cea care ne aduce astăzi aici, dislocarea unora dintre cele mai versatile vehicule aeriene fără pilot ale noastre, MQ-9 Reaper. Acestea au capacitatea de a monitoriza şi înţelege rapid mediul operaţional în rapidă schimbare din regiune, o regiune devenită mai volatilă ca urmare a agresiunii crescute a Rusiei în regiune: în Crimeea, în Transnistria, în Donbass şi în Marea Neagră.